Propolis: je bondgenoot in de strijd tegen verkoudheden

Een verkoudheid is een infectie die erg vaak voorkomt, vooral bij kinderen. Hoe dat komt? Omdat hun immuunsysteem nog volop in ontwikkeling is. Maar welke producten helpen je om er op natuurlijke wijze weer vanaf te komen? Denk aan bijenproducten, en dan met name aan propolis.

Heb je de indruk dat je kind voortdurend verkouden is? Dat is normaal. Het is zelfs zo dat een klein kind tot wel 6 à 10 verkoudheden per jaar kan krijgen, tegenover 2 à 4 voor volwassenen. De oorzaak ligt bij het immuunsysteem, dat bij kinderen nog volop in ontwikkeling is, en aan de vele contacten met andere kinderen.

Niet één, maar meerdere verkoudheden

Een verkoudheid is een infectie van de neus en keel, veroorzaakt door rhinovirussen. Deze maken deel uit van de picornavirusfamilie, die meer dan 100 verschillende serotypes verenigt.

In tegenstelling tot dat van een volwassene, is het immuunsysteem van een kind nog niet veel verkoudheidsvirussen tegengekomen. Wanneer het dus in contact komt met een nog onbekend virus, zet het immuunsysteem een respons in gang, die zich vertaalt in verschillende symptomen en uiteindelijk resulteert in de eliminatie van het virus en een herinnering voor het immuunsysteem.

Dat zal er bij het volgende contact voor zorgen dat het virus al geëlimineerd wordt, nog voor er zelfs symptomen optreden. Stap voor stap wordt het immuungeheugen door al die confrontaties met verschillende virussen steeds rijker. De immuunreacties worden effectiever en het aantal verkoudheden neemt af.

Symptomen

Een verkoudheid wordt ook wel virale of acute rhinitis genoemd en zorgt voor:

  • een verstopte neus
  • een loopneus
  • niezen
  • keelpijn

Besmetting & bescherming

Waarom word je in de winter sneller verkouden dan in de zomer? Allereerst omdat we meer tijd binnenshuis doorbrengen, wat het risico op besmetting verhoogt. Daarnaast ook omdat de drogere lucht in de winter de slijmvliezen van de neus uitdroogt, waardoor zij minder virussen kunnen tegenhouden.

De oplossing? Respecteer de hygiëneregels (snuit in een papieren zakdoekje dat je daarna meteen weggooit, nies in je elleboog, was regelmatig je handen …), vermijd contact met verkouden mensen en maak regelmatig je neus schoon.

Oorinfecties en verkoudheden: aan elkaar verwant

Een verkoudheid veroorzaakt meestal geen complicaties. Bij kinderen kan het wel voor een middenoorontsteking zorgen. De fout ligt bij de buis van Eustachius, die het binnenoor verbindt met het achterste neusgebied. Die heeft als functie om de afscheiding uit het oor af te voeren naar de keel.

Maar wanneer het achterste gedeelte van de neus verstopt is door een verkoudheid, kan de buis van Eustachius ook verstopt raken. De afscheiding stagneert dan en kan zo voor een infectie zorgen. Bij kinderen jonger dan 5 jaar ligt de buis van Eustachius ook horizontaler, waardoor de afscheiding vertraagt en het risico op infecties groter wordt.

Herbalgem Propolis Junior: je bondgenoot tegen verkoudheden

De laboratoria van Herbalgem hebben het Propolis Junior-gamma ontwikkeld. Dat zijn producten op basis van propolis die de luchtwegen ontlasten. Propolis is een harsachtige substantie die door bijen uit knoppen wordt verzameld om de bijenkorf te beschermen tegen externe bedreigingen. En het bezit tal van goede eigenschappen. De krachtige formule van de Propolis Junior Druppels is de ideale bondgenoot bij keelpijn of een verzwakt immuunsysteem. Het wordt gemaakt met bruine en groene propolis, en verrijkt met Echinacea die de keel verzacht en kalmeert, en elzenknoppen voor een optimale bescherming.

Propolis Junior Siroop is dan weer ideaal vanaf 3 jaar en is in het bijzonder geschikt voor een behandeling van de luchtwegen en het versterken van het immuunsysteem, dankzij de toevoeging van vlierbessen. De formule op basis van propolis is verrijkt met afkooksels van gedroogde planten, elzenknoppen en citroen- en sinaasappelessences.

Propolis Junior van Herbalgem is beschikbaar bij jouw Medi-Market of op www.medi-market.be.