Echinacea, om uw immuniteit te versterken

Echinacea

De kortere dagen en de dalende temperaturen luiden het begin van de herfst in. En daarmee de terugkeer van kleine maar vervelende winterkwalen. Je beste bondgenoot om tegen ze te vechten? Je immuunsysteem.

Het immuunsysteem wordt gedefinieerd als het vermogen van het lichaam om zich te verdedigen tegen alle stoffen die de werking of overleving ervan bedreigen. Deze bedreigende elementen kunnen een vreemd lichaam zijn (zoals een zandkorrel) of microben (virussen, bacteriën, schimmels…). Maar bepaalde factoren zoals leeftijd, ziekte, een onevenwichtig dieet, stress, vermoeidheid, roken, gebrek aan slaap… kunnen onze natuurlijke afweer verzwakken. 

Is je immuniteit verzwakt?

Deze 3 symptomen kunnen een teken van verzwakte immuniteit zijn en zetten je aan tot actie:

  • Slechte genezing
  • Aanhoudende vermoeidheid
  • Grotere gevoeligheid voor infecties.

Paarse echinacea: ster van versterkende planten

Om je immuunsysteem te ondersteunen en te optimaliseren, kun je vitamines nemen of je wenden tot planten zoals de paarse echinacea. Tegenwoordig weten we heel wat over deze “immunomodulerende” plant, dat wil zeggen dat zij bijdraagt tot het verbeteren van de kwaliteit van de weerstand door het natuurlijke afweersysteem te helpen stimuleren.  Verschillende studies geven een primordiale rol aan de alkylamiden, een van de belangrijkste componenten van verse echinacea.  Echinacea purpurea vertoont een unieke farmacologische werking die respiratoire virussen in grote lijnen  blokkeert en vroege verdedigingsmechanismen ondersteunt.  Echinacea draagt daarom bij aan het behoud van een goed werkende afweer: het bevorderen van het immuunsysteem, de ontstekingsremmende werking op de luchtwegen, als natuurlijk antibioticum, met een anti-infectie, anti-influenza en anti-allergisch effect.

Echinacea voor immuunpreventie

Echinacea purpurea is een bron van antivirale stoffen. Een gestandaardiseerd ethanolextract van vers geoogste Echinacea purpurea activeert de aangeboren antivirale immuniteit door de productie van het endogene eiwit interferon te ondersteunen. Interferon beschermt de cellen van ons lichaam tegen aanvallen door virussen en zorgt voor een snelle antivirale immuunrespons.
Dit geldt ook voor kinderen. Een Zwitserse studie bij 200 kinderen (4 – 12 jaar) kon aantonen dat een preventiekuur van 4 maanden met Echinacea purpurea tabletten:

  • virale luchtweginfecties vermindert met meer dan 30%
  • meer ernstige (bacteriële) complicaties voorkomt met 65%
  • het gebruik van antibiotica reduceert met wel 76,3%

Voorzorgsmaatregelen voor gebruik 

Omdat echinacea zo krachtig is, is het gecontra-indiceerd voor mensen die lijden aan een auto-immuunziekte of progressieve ziekten. Het wordt ook niet aanbevolen voor mensen die allergisch zijn voor planten van de Asteraceae-familie. Het moet ook niet worden gebruikt op hetzelfde moment als steroïden of immunosuppressiva.

Voor producten waarin Echinacea purpurea is verwerkt kunt u kijken bij uw Medi-Market en op www.medi-market.be