Beschadigd haar en broze nagels: wat te doen?

Il fait froid. Une jeune femme aux cheveux abîmés et aux ongles cassants cherche comment leur redonner vigueur

Hoe komt het dat ons haar soms dof is en onze nagels afbreken? Ontdek meer over de oorzaken – die vaak tijdelijk zijn – en wat je eraan kan doen tegen beschadigd haar en broze nagels.

Je hebt het zeker zelf ook al gemerkt: als je haar minder gezond is, dat breken je nagels ook vaak af. Waarom hebben we dus soms beschadigd haar en broze nagels? De reden daarvoor is eenvoudig. Zowel nagels als haren bestaan grotendeels uit keratine (95% voor de haren en 90% voor de nagels), een vezelachtig eiwit dat door ons lichaam wordt aangemaakt, in synthese met verschillende elementen waaronder voornamelijk zwavelaminozuren.

Keratine zorgt ervoor dat je haren en nagels een gelijkmatige, stevige structuur hebben. Maak je niet voldoende keratine aan, dan heeft dat meteen een effect op de gezondheid van je nagels en haren.

De redenen van een tekort

Keratine wordt aangemaakt vanuit dode cellen die rigide worden en een haar of nagel vormen wanneer ze aan de huidoppervlakte komen. Het gaat dus om een dode stof die zich niet kan vernieuwen. Keratine speelt een erg belangrijke rol tegen aanvallen van buitenaf.

Je kan de aanmaak ervan dus maar best een boost geven! Te weinig keratine aanmaken heeft verschillende redenen die ook samen kunnen voorkomen:

  • Verandering van het seizoen
  • Hormonale veranderingen (zwangerschap, menopauze)
  • Voedingstekort
  • Vermoeidheid
  • Stress

Sterke en glanzende haren en nagels

Hoe maak je je haren en nagels opnieuw gezond en mooi? Dat kan je op verschillende manieren doen: een voedende verzorging gebruiken, voldoende slapen (en zorg ervoor dat die slaap echt herstellend is!), je levensstijl veranderen om minder stress te hebben, je voedingsgewoonten aanpassen.

Een aangepaste voeding

Wat hebben je haren en nagels precies nodig? Vitamines A, B, C en E en mineralen zoals zink, calcium, magnesium, ijzer, selenium en mangaan. Die vind je in voedingsmiddelen die je makkelijk kan kopen en klaarmaken.

Voedingssupplementen zijn ook geschikt om een tekort aan te vullen zodat je haren en nagels alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om gezond te zijn.

 

In het lentenummer 2018 van het Medi-Market magazine vind je nog meer advies en informatie over voedingsstoffen die rijk zijn aan vitaminen en mineralen