En als je eens zou stoppen met roken ?

Je denkt er al een tijdje aan, maar durft de stap nog niet te zetten. Als je nu eens voorgoed stopt met roken? Roken is niet alleen een financiële aderlating, maar verhoogt ook het risico op kanker en hart- en vaatziekten. Maar 24 uur na het stoppen met roken zijn de positieve effecten al merkbaar. De in het lichaam aanwezige koolstofmonoxide zal verdwijnen en de hartslag zal normaliseren. Na 3 tot 9 weken zal je rokershoest verdwijnen. Na een jaar is het verhoogde risico op hart- en vaatziekten met de helft verminderd. Medi-Market informeert je over de effectiefste methoden om te beginnen met tabaksontwenning. CO-meter, motivatie en nicotinevervangende producten zijn je beste bondgenoten om voorgoed van de sigaret af te komen. Zie ook onze tien tips om het nicotinetekort te bestrijden tijdens de ontwenning.

Wat zijn de voordelen van stoppen met roken?

Door te stoppen met roken kunnen rokers hun gezondheid behouden en heel wat geld besparen.

Aanzienlijke vermindering van gezondheidsrisico’s

Roken kan veel belangrijke gezondheidsrisico’s veroorzaken. Het is bewezen dat roken de levensverwachting van rokers aanzienlijk vermindert.

  • Sigarettenrook beschadigt de bloedvaten. Dit kan leiden tot vaatziekten. Een beroerte, longembolie of hartfalen kunnen veroorzaakt worden door roken.
  • Roken verhoogt ook het risico op kanker, met name long-, keel-, mond-, maag- en blaaskanker.
  • Roken schaadt de longfunctie. Stoppen met roken voorkomt het ontstaan van luchtwegaandoeningen zoals emfyseem en chronische obstructieve bronchitis.
  • Het effect van tabak op de gezondheid tast ook het immuunsysteem aan. Stoppen met roken maakt je minder vatbaar voor infectieziekten.

Onweerlegbare financiële voordelen

Als roker weet je dat sigaretten duur zijn. Maar heb je ooit de kosten op jaarbasis ervan berekend? Als je een pakje sigaretten per dag rookt, betaal je daar ongeveer 6,38 euro voor, wat neerkomt op 44,63 euro per week en 197,63 euro per maand. De kosten van je jaarlijks verbruik zijn duizelingwekkend: 2.326,88 euro. Heb je nog steeds zin om te roken?

De CO-meter: een eerste stap naar stoppen met roken

Wat is een CO-meter?

Dit apparaat meet de hoeveelheid koolstofmonoxide in de uitgeademde lucht van de roker. Sigarettenrook bevat koolstofmonoxide. Dit laatste wordt opgenomen in het bloed en bindt zich aan hemoglobine. Koolstofmonoxide vermindert de hoeveelheid zuurstof in het lichaam en kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid van de roker. Tijdens de tabaksontwenning neemt de hoeveelheid monoxide in de adem af.

Hoe kan het je helpen om te stoppen met roken?

Het gebruik van een CO-meter kan rokers helpen zich bewust te worden van hun sigarettenverbruik en hun vooruitgang in het ontwenningsproces te meten. Door hun koolstofmonoxideniveau regelmatig te controleren, worden rokers aangemoedigd hun inspanningen om te stoppen voort te zetten. Deze methode is nuttig om de voordelen van stoppen met roken op hun gezondheid te zien.

Als je geïnteresseerd bent in dit apparaat, kun je een van onze apotheken bezoeken om je CO-meting te testen. Deze dienst wordt aangeboden en is beschikbaar tot en met 30 juni 2023.

Motivatie en nicotinevervangers: de winnende combinatie voor een succesvolle ontwenning

Om ervoor te zorgen dat dit stoppen met roken een succes wordt, moet je niet aarzelen om nicotinevervangers te gebruiken, een echt hulpmiddel bij het ontwennen.

Waar een wil is, is een weg

Motivatie is de sleutel tot succesvol stoppen met roken. Het helpt de moeilijkheden en verleidingen te overwinnen die zich tijdens het ontwenningsproces kunnen voordoen. Om dit te versterken is het belangrijk om vanaf het begin van het ontwenningsproces duidelijke en realistische doelen te stellen. Je zal jezelf ook herhaaldelijk moeten herinneren aan de voordelen van de ontwenning en je opnieuw moeten concentreren op de redenen voor die beslissing.

Nicotinevervangende producten: je beste bondgenoten bij het stoppen met roken

Nicotinevervangende producten zijn producten die nicotine bevatten, maar niet de andere schadelijke stoffen die in sigarettenrook zitten. Ze bestaan onder de vorm van sprays, kauwgom, tabletten, pleisters en inhalators. Je vindt ze in onze webshop of in onze apotheken. Deze methode maakt een geleidelijke vermindering van de nicotineafhankelijkheid mogelijk. Als je een zware roker bent, raden we je aan nicotinepleisters te combineren met andere producten zoals sprays, kauwgom, tabletten of inhalators. Deze laatste zullen de plotselinge drang om te roken helpen verminderen, terwijl de pleisters zorgen voor een continue afgifte van nicotine.

Onze 10 tips tegen nicotineontwenning

Om de gevolgen van ontwenning te verminderen, raden we je aan deze 10 tips te volgen:

  1. Drink voldoende water.
  2. Neem de tijd voor een evenwichtig ontbijt.
  3. Zorg voor een evenwichtige voeding met fruit, groenten en volkorengranen.
  4. Vermijd cafeïnehoudende dranken.
  5. Bestrijd de drang om te snoepen om gewichtstoename te voorkomen.
  6. Geniet van een goede nachtrust.
  7. Doe regelmatig aan lichaamsbeweging.
  8. Verwen jezelf met het geld dat je bespaart door te stoppen met roken.
  9. Focus op rustige momenten.
  10. Vraag je online apotheker om je methode om te stoppen met roken te valideren.

Het is belangrijk dat je je gesteund en begeleid voelt bij het stoppen met roken. Aarzel niet om je behandelend arts of je apotheker om hulp te vragen, want zij kunnen je ontwenningsoplossingen aanbieden die aangepast zijn aan jouw nicotinegebruik.