Hoe kies je jouw deodorant?

Deodorant, tegenwoordige verkrijgbaar in heel wat soorten en vormen, is een essentieel onderdeel van onze dagelijkse hygiëne om zweterige ongemakken te vermijden. Ga je voor een spray, een roller of een stick? Met antitranspiranten of zonder aluminiumzouten? Synthetisch of natuurlijk? Het is een hele klus om allergene stoffen te vermijden en tegelijkertijd een efficiënt product te kiezen! Medi-Market staat je bij in je keuze door je te helpen de verschillen tussen de deodoranten op de markt en de specifieke kenmerken van elk formaat beter te begrijpen.

Wat is het verschil tussen deodorant en antitranspirant?

Eerst en vooral is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen gewone deodoranten en antitranspirante deodoranten. Gewone deodoranten maskeren geurtjes veroorzaakt door bacteriën die zweet afbreken. Ze combineren vaak een aangename geur met antibacteriële werking en geurabsorberende ingrediënten zoals klei of talk. Antitranspiranten daarentegen verminderen het zweten. Hun actieve bestanddelen vernauwen de huidporiën om de zweetproductie te blokkeren of te verminderen. Of ze nu natuurlijk zijn, zoals aluinsteen, of synthetisch, zoals de meeste roll-ons, vertrouwen antitranspirante deodoranten op de effectiviteit van aluminiumzouten die de zweetproductie beperken.

Spray, stick of roller?

Deodoranten, met of zonder antitranspirante bestanddelen, bestaan in vele vormen: spray, roll-on, crème of stick. Hoewel sprays ooit het populairst waren, zijn sticks en rollers nu meer in trek. Dit komt onder meer doordat sprays minder subtiel zijn in gebruik, vaak sterkere geuren hebben en sommige sprays ontvlambare stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn als ze worden ingeademd. Hun voordeel is dat ze snel drogen en nu verkrijgbaar zijn in een compacte versie. Crèmes voeden de okselhuid en beschermen tegen uitdroging. Sticks zijn minder vet dan crèmes, drogen sneller en laten dus niet zo snel vlekken achter op kleding. De geur is over het algemeen discreter dan die van sprays. Roll-on deodoranten zijn dan weer geliefd voor hun gebruiksgemak. Met de roller kan je ook makkelijker opvolgen hoeveel product er nog over is.

Parfum, alcohol, aluminiumzouten: stoffen die je moet vermijden?

De samenstelling van deodoranten, en in het bijzonder de antitranspirante varianten, is regelmatig onderwerp van discussie en wekt wantrouwen op bij sommige consumenten. De keuze tussen traditionele, biologische of 100% natuurlijke formules kan verbijsterend zijn. Voor wie een gevoelige huid heeft, zijn alcoholvrije versies wellicht beter om irritaties te vermijden. Formules zonder parfum zijn ook meer hypoallergeen: ze maskeren zweetluchtjes niet, maar neutraliseren ze met geurneutraliserende bestanddelen zoals saliewater, tri-ethylcitraat of zinkcitraat, die de activiteit van bacteriële enzymen verminderen. Tot slot kan de aanwezigheid van aluminiumzouten, zowel in synthetische antitranspirante deodoranten als in aluinsteen dat wordt beschouwd als een natuurlijke deodorant, leiden tot huidreacties, zowel onmiddellijk als op lange termijn. Het vermoeden van een kankerverwekkend effect is echter niet wetenschappelijk bewezen. Dagelijks gebruik van deodoranten die actieve antitranspirante bestanddelen bevatten kan dus wel voor een normale, niet-atopische huid zonder bekende allergieën.

Onze favoriet om de hele dag fris te blijven: RoC Keops Deodorant Roll-On 30 ml

Handig én efficiënt, de antitranspirante roll-on deodorant is compact en aangenaam om aan te brengen op de oksels met een langdurige werking. De roll-on met actieve bestanddelen die de zweetproductie verminderen is ideaal voor zowel sport als het dagelijks leven en is geschikt voor de normale huid. Medi-Market stelt Keops van laboratoires Roc voor als betrouwbare en duurzame deodorant. Deze antitranspirante roll-on deodorant zit in een doorzichtig flesje van 30 ml. Dankzij de 48 uur doeltreffendheid is het je frisse bondgenoot voor alle gelegenheden: van lange werkdagen en feestelijke weekends tot ultratrails! Keops combineert de vochtwerende werking van een antitranspirant met de geurbestrijdende werking van een deodorant. Bevat geen alcohol en geen parfum en is ontworpen om het risico op allergieën te minimaliseren.

Ontdek ons volledige assortiment dagelijkse hygiëne met deodoranten en antitranspiranten tegen de beste prijs in je online parafarmacie of in de winkel.