Hoe gebruik je retinol?

Retinol is een niet te missen ingrediënt in cosmetica dat je terugvindt in tal van antiverouderingsproducten bij Medi-Market. Maar het wordt ook gebruikt in crèmes tegen acne! Ontdek de voordelen van dit krachtige antioxidant en waarom het in zoveel verschillende cosmetica wordt gebruikt. Leer hoe je het op elke leeftijd goed kan gebruiken om er het beste uit te halen!

Wat is retinol?

Retinol is een retinoïde: samen met retinoïnezuur en retinal is het een van de drie beschikbare vormen van vitamine A. Retinol wordt al sinds de jaren 90 gebruikt in cosmetica. Het was aanvankelijk een sleutelingrediënt in anti-acnebehandelingen voordat het ook werd gebruikt in verzorgingsproducten tegen huidveroudering.

Het gebruik van retinol in verzorgingsproducten voor gezicht en lichaam

De gladmakende effecten verklaren waarom het wordt gebruikt in huidverzorgingsproducten voor de jonge, problematische huid, maar ook in antirimpelcrèmes en andere producten die de teint egaliseren en de huid weer laten stralen.

De anti-aging voordelen van retinol

Retinol is een toonaangevend bestanddeel van cosmetica voor de rijpere huid en staat bekend om de positieve invloed op de elasticiteit van de huid. Het stimuleert namelijk de aanmaak van collageeneiwitten, hyaluronzuurmoleculen en fibroblasten, die essentieel zijn voor een stevige en soepele huid. Je vindt het dus terug in veel gezichtsgels, serums en maskers tegen rimpels en oppervlakkige onregelmatigheden, tegen vlekken en voor versteviging, maar ook in bodymilks.

Retinol tegen acne

Retinol en retinoïden worden ook verwerkt in anti-acneproducten vanwege hun exfoliërende eigenschappen. Ze helpen de talgproductie te reguleren, de poriën te vernauwen en littekenvlekken te vervagen. Zo is je teint gladder en egaler. Dit bestanddeel is opgenomen in verschillende huidverzorgingsproducten voor de acnegevoelige huid: serums tegen pigmentvlekken zoals retinol CeraVe gel-crème, of intensieve anti-imperfectiebehandelingen zoals Aknet Azelike van BioNike.

Een mooie huid op elke leeftijd

De gladmakende en egaliserende eigenschappen van retinol maken de cosmetica die het bevat tot schoonheidsbondgenoten voor alle leeftijden en huidtypes. Van de eerste imperfecties tijdens de jeugd tot de tekenen van huidverouderingrimpels, fijne lijntjes, vlekken, verlies van stevigheid – en niet te vergeten de problematische doffe, vermoeide teint. Retinol heeft ook de eigenschap om microvascularisatie te stimuleren, wat zorgt voor een stralende teint zodat je gezicht er fris en uitgerust uitziet.

Een product met Retinol kiezen en gebruiken

Afhankelijk van je huidtype moet je voorzorgsmaatregelen nemen en criteria volgen wanneer je een product met retinol gebruikt. Het is belangrijk om de specifieke kenmerken van dit krachtige ingrediënt te kennen als je alle voordelen ervan wilt benutten!

Wanneer aanbrengen?

Retinol verhoogt de lichtgevoeligheid van de huid, wat betekent dat je huid gevoeliger wordt voor UV-stralen. Om irritatie te voorkomen, gebruik je het daarom beter ‘s avonds als nachtcrème en niet ‘s ochtends als dagcrème, toch zeker voor je gezicht of andere delen van je lichaam die worden blootgesteld aan de zon. Om je huid eraan te laten wennen, kan je het product eerst met tussenpozen van 1 of 2 dagen aanbrengen en daarna de frequentie geleidelijk verhogen. Een aanvullende UV-bescherming is aanbevolen.

Welk product kiezen?

Retinol is vooral interessant omdat het veroudering tegengaat en imperfecties vermindert. Je kan het zowel preventief als corrigerend gebruiken tegen huidveroudering. Vanaf je 20e kan je crèmes en serums op basis van dit actieve ingrediënt gebruiken, of zelfs behandelingen met ingekapselde retinol die de huid ’s nachts beschermen tegen uitdroging.

Vanaf de puberteit zijn retinolcrèmes en -gels ook ideaal voor vette of voor imperfecties vatbare huid. Breng eenmaal per week een masker aan naast je gebruikelijke routine, of gebruik dagelijks een anti-acnebehandeling met retinol, maar vergeet je UV-bescherming niet.

Als je huid gevoelig is, kies dan een product met een lagere concentratie, bijvoorbeeld met minder dan 1% retinol. Verhoog de concentratie geleidelijk als je huid het goed verdraagt.

Ontdek ons volledige gamma gezichtsverzorgingsproducten met retinol aan de beste prijs bij je online parafarmacie of in de winkel.