Hoe een goede intieme hygiëne handhaven?

Vooral bij vrouwen zijn de intieme delen gevoelig en vatbaarder voor irritatie en infecties dan de rest van het lichaam. Daarom is een aangepaste verzorging voor je intieme hygiëne tijdens het douchen of baden noodzakelijk. Medi-Market geeft je waardevol advies over de dagelijkse verzorging van je intieme delen en stelt de meest geschikte intieme hygiëneproducten voor.

De gouden regels van intieme hygiëne

Van de reinigingsproducten die je kiest tot de juiste handelingen, je intieme hygiëne verdient al je aandacht om ongemakken te voorkomen. Het gebruik van ongeschikte zeep of overmatig reinigen kan vervelende gevolgen hebben: droogheid, trekkerigheid, irritatie, maar ook het ontstaan van mycose, vulvitis, blaasontsteking of vaginitis.

Producten voor intieme hygiëne

De gebruikelijke douchegels en lichaamszepen zijn over het algemeen niet aangepast aan de specifieke behoeften van de slijmvliezen. Ze zijn vaak te agressief en kunnen het evenwicht van de flora die de intieme delen van nature beschermt, beschadigen. Hierdoor kunnen er gemakkelijker problemen ontstaan.

Kies een mild reinigingsproduct, zonder parfum, dat de balans en pH van de intieme flora respecteert. Kies bij ongemak voor een kalmerende en beschermende intieme reinigingsgel met overvette en natuurlijke kalmerende actieve bestanddelen, zoals kliskruid.

De juiste handelingen voor intieme hygiëne

Een goede intieme hygiëne is belangrijk, maar overdrijf niet: overmaat schaadt. Intieme hygiëne omvat het dagelijks wassen van de vulva, maar niet de vagina. Deze reinigt zichzelf op natuurlijke wijze dankzij haar beschermende afscheidingen en flora. Vaginale douches moeten daarom worden vermeden.

Was jezelf altijd van voor naar achter, de anale zone dus als laatste. Spoel altijd grondig af met schoon water om resten van het reinigingsproduct te verwijderen.

Het gebruik van een washandje wordt afgeraden omdat het ziektekiemen kan overbrengen.

Droog zorgvuldig om schimmelinfecties te voorkomen, die vooral veel voorkomen in extreem vochtige omstandigheden. Zorg ervoor dat de slijmvliezen niet worden aangetast. Om irritatie te voorkomen, moet je de intieme zone deppen, niet wrijven.

Intieme verzorgingsproducten voor op reis en in geval van nood

Om je te voorzien van je intieme hygiëne in speciale omstandigheden, zoals tijdens een lange reis, een verblijf in de natuur, een festival of een rondreis, bestaan er handige producten voor de intieme hygiëne van vrouwen.

Omdat afspoelen niet nodig is, kan je met deze doekjes dus onder alle omstandigheden een onberispelijke intieme hygiëne handhaven. Ze passen gemakkelijk in een zak of tas. Ideaal om je op te frissen tijdens de menstruatie, als het tijd is om je maandverband of tampon te vervangen. Ze zijn gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal. Je kan ze dus gewoon in het toilet weggooien en doorspoelen.

Om je intieme flora te respecteren, kies je intieme doekjes met zachte, natuurlijke formules zonder parfum, parabenen en alcohol. De met calendula verrijkte intieme doekjes van Roger Cavaillès zijn geschikt voor de meest gevoelige slijmvliezen en helpen een droog gevoel tegen te gaan.

Hoe voorkom je urineweginfecties

Als je bijzonder vatbaar bent voor infecties, moet je een aangepaste routine voor intieme hygiëne invoeren. Bepaalde dagelijkse verzorgingsproducten zijn speciaal ontwikkeld voor vrouwen die herhaaldelijk last hebben van blaasontsteking of vaginitis. Ze zijn ontworpen om de vaginale flora te respecteren en te versterken.

Een reinigingslotion voor de gevoelige huid kan worden gebruikt om de uitwendige intieme zone dagelijks te reinigen als de vaginale flora uit balans is door hormonale veranderingen, sport, zwangerschap of seksuele activiteit.

Intiem ongemak kan ook worden voorkomen door een mild reinigingsproduct te gebruiken dat de natuurlijke balans van de intieme flora en pH respecteert en ondersteunt.

Een goede intieme hygiëne en een gezond dieet bevorderen op natuurlijke wijze de intieme hygiëne van een vrouw en het evenwicht van haar flora. Er zijn ook voedingssupplementen om urineweginfecties onder controle te houden en te voorkomen. Natuurlijke ingrediënten zoals propolis en hibiscusextract, gecombineerd met glycerine en xyloglucaan, helpen de symptomen van blaasontsteking te verlichten. Voedingssupplementen op basis van veenbessen worden ook aanbevolen om de binding van bepaalde E-bacteriën te helpen verminderen.

Combineer deze producten met preventieve maatregelen:

  • Goede hygiënische gewoonten
  • Aangepaste routine voor intieme hygiëne
  • Systematisch urineren na geslachtsgemeenschap
  • Ondergoed van natuurlijke vezels dragen
  • Beperkt gebruik van inlegkruisjes
  • Gebruik van niet-geparfumeerd toiletpapier
  • Regelmatig vervangen van maandverbanden of tampons.

Ontdek ons volledige assortiment  intieme hygiëne aan de beste prijs bij je online parafarmacie of in de winkel.