Gebruik van orthopedische inlegzolen

Sporters, ouderen, mensen die lange wandelingen maken, mensen met overgewicht of die de hele dag staand werken, … onze voeten worden dagelijks op de proef gesteld. Houding en ongemak van de voeten kunnen leiden tot heel wat kwalen, van de hielen tot de knieën en zelfs tot aan de onderrug. Medi-Market legt uit hoe de verschillende soorten orthopedische inlegzolen kunnen helpen in het dagelijks leven.

De oorzaken van pijnlijke voeten

Heel wat volwassenen hebben last van pijnlijke en vermoeide voeten, zeker als ze voor hun job de hele dag rechtstaan. De pijn kan zich situeren in de tenen, de hiel of de voetboog. Het komt vaker voor bij oudere mensen of mensen met een hoge BMI.

Complexe structuur van de voet

De structuur van de voet bestaat uit 26 botten die onderling verbonden zijn door zo’n dertig gewrichten, twintig spieren, tien pezen en meer dan honderd ligamenten. Een kwart van de botten van het menselijk lichaam bevindt zich in de voeten.

Factoren van pijnlijke voeten

Pijn kan optreden als gevolg van een blessure, overbelasting, ontsteking of overpronatie tijdens het stappen.

Ongeschikt schoeisel voor een bepaalde sport, job of dagelijkse activiteit kan leiden tot pijn en blessures.

Zwangerschap brengt grote fysiologische en anatomische veranderingen met zich mee en kan pijn en zwelling in de voeten veroorzaken.

De rol van de voeten bij pijn in het onderlichaam

De voeten moet het lichaamsgewicht dragen, schokken opvangen tijdens het stappen, rennen of springen, het lichaam vooruit helpen of in evenwicht houden bij stilstand.

Voor elke stap gebruiken we zo’n 200 spieren. Langdurig staan is nog vermoeiender dan stappen. We gebruiken hiervoor veel minder spieren die dan overbelast raken.

Vermoeidheid en mechanische stress stralen uit naar het hele onderlichaam, wat leidt tot pijn in enkels, knieën, heup en zelfs de lendenstreek.

Werking van orthopedische inlegzolen

Er zijn verschillende soorten inlegzolen om in de schoenen te schuiven en zo het comfort te verbeteren, zich aan te passen aan bijzondere fysiologische kenmerken, het risico op ontstekingen te verminderen of chronische pijn in het onderlichaam te bestrijden.

Orthopedische inlegzolen doen meer dan alleen het comfort verbeteren. Ze hebben een corrigerend doel. Ze zullen de symptomen verminderen, d.w.z.:

  • pijn verminderen
  • afwijkingen in de stand van de voeten corrigeren
  • de gewrichten stabiliseren
  • musculoskeletale afwijking voorkomen of verergering ervan vermijden
  • druk op spieren en pezen veroorzaakt door overmatige druk op de voetzolen verminderen

Er bestaat een alternatief tussen comfort inlegzolen, die niet ontworpen zijn om alle soorten pijn te verlichten, en het maken van orthopedische inlegzolen op maat, waarvoor een podoloog moet worden geraadpleegd. Scholl biedt een assortiment geprefabriceerde orthopedische inlegzolen ontworpen om:

  • schokken op te vangen
  • de druk gelijkmatiger te verdelen
  • de voetboog te ondersteunen en te stabiliseren

De pijnverlichtende inlegzolen van Scholl, een medisch hulpmiddel van klasse 1, zijn verkrijgbaar in drie modellen voor respectievelijk knie- en hielpijn, rugpijn en fasciitis plantaris.

Knie- en hielpijn

Scholl’s In-Balance knie tot hiel inlegzolen zijn ontworpen om de voetboog te ondersteunen, te voorkomen dat de voet naar binnen glijdt en de pijnlijke druk op de hiel te verminderen. Door de positie van de voet te stabiliseren en schokken te absorberen, verzachten ze ook pijnlijke knieën.

Pijn in de onderrug

De In-Balance Inlegzolen voor Lage Rug zijn door Scholl ontworpen met een versterkt hielkussen dat schokken absorbeert en de druk op de lenden verlicht. De volledige voetstructuur wordt ondersteund om het gewicht gelijkmatig te verdelen.

Peesplaatontsteking of fasciitis plantaris

De Scholl In-Balance Peesplaatontsteking Inlegzolen zijn ontwikkeld om de druk te verminderen en zo het ongemak en de pijn veroorzaakt door fasciitis plantaris, te verzachten. Fasciitis plantaris, ook bekend als peesplaatontsteking, komt vaak voor bij hardlopers. De oorzaak: overbelasting van de aponeurose, die onderhevig is aan microtrauma door herhaalde schokken.

De drie soorten inlegzolen in het In-Balance assortiment zijn ontworpen voor iedereen, sportief of niet, die last heeft van pijn in de rug of de benen veroorzaakt door druk en mechanische spanning op de voetzool.

Ontdek ons volledige assortiment verbanden-orthopedie aan de beste prijs bij uw online parafarmacie of in de winkel.