De voordelen van omega 3 voor het lichaam

Omega 3’s zijn essentieel voor je gezondheid. Ze werken in op een groot aantal functies, van het hart tot de hersenen. Medi-Market legt je uit wat de voordelen, de natuurlijke bronnen (vis, plantaardige oliën…) en de meest geschikte voedingssupplementen voor jou zijn. Boost je vitaliteit met onze welzijnsselectie, online of in de winkel!

Wat zijn omega 3-vetzuren?

Omega 3’s behoren tot de familie van essentiële vetzuren. Ze zijn noodzakelijk voor de goede werking van het lichaam, maar het lichaam kan ze niet zelf aanmaken zonder een voorloper. Deze vetzuren, of op zijn minst hun voorloper ALA (alfalinoleenzuur), moeten dus via de voeding worden ingenomen.

De omega 3-familie bestaat uit drie soorten meervoudig onverzadigde vetzuren:

  • eicosapentaeenzuur (EPA)
  • docosahexaeenzuur (DHA)
  • alfalinoleenzuur (ALA), dat echt essentieel is en dat het lichaam gedeeltelijk kan omzetten in EPA en DHA

De effecten van omega 3’s op de gezondheid

Essentiële vetzuren zijn cruciaal voor de ontwikkeling en de werking van het lichaam. Ze zijn betrokken bij verschillende functies, van het zenuwstelsel tot de cardiovasculaire gezondheid, het gezichtsvermogen en de geestelijke gezondheid.

Vooral EPA werkt ontstekingsremmend, wat heilzaam is voor zowel het hart als de hersenen. DHA is onmisbaar voor de goede werking van de ogen, de hersenen en het zenuwstelsel.

De Europese gezondheidsautoriteiten bevelen daarom een regelmatige inname van omega 3’s aan ter preventie van hart- en vaatziekten, depressie en cognitieve achteruitgang. DHA, dat overvloedig aanwezig is in het netvlies, zou bij voldoende inname overigens de progressie van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD) kunnen vertragen.

Waarin vind je omega 3’s?

Als essentiële vetzuren moeten omega 3’s worden geleverd door een externe bron: via de voeding of via supplementen.

In de voeding

We onderscheiden dierlijke producten, die EPA en DHA leveren, van plantaardige producten, die voornamelijk ALA (de voorloper) bevatten.

Zo vind je EPA en DHA in:

  • vette vis (zalm, sardines, ansjovis)
  • zeevruchten (vooral oesters en mosselen)
  • eieren van kippen die toegang hebben tot omega 3-rijk voedsel
  • zeewier, de belangrijkste directe plantaardige bron van EPA en DHA

Je vindt ALA in:

  • plantaardige oliën van lijnzaad, koolzaad, walnoot en hennep
  • bepaalde zaden en oliehoudende planten zoals walnoten, chia-, hennep- en lijnzaad
  • in mindere mate, groene bladgroenten zoals veldsla en spinazie

Daar meervoudig onverzadigde vetzuren gevoelig zijn voor hitte en oxidatie, is het belangrijk om je oliën goed te bewaren (koel en beschut tegen licht) en ze niet overmatig te verhitten.

In supplementen

Supplementen zorgen voor een voldoende inname naast een evenwichtige voeding. Voedingssupplementen kunnen preventief worden aanbevolen bij een verhoogd cardiovasculair risico, in de vorm van capsules die rijk zijn aan EPA en DHA, meestal in combinatie met vitamine E.

Supplementen zijn ook nuttig tijdens de zwangerschap om in de behoeften van de zwangere vrouw te voorzien en de ontwikkeling van de baby te ondersteunen. EPA en DHA zijn zeer vaak aanwezig in vitaminecomplexen voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, naast foliumzuur, vitamines uit de B-groep en belangrijke mineralen.

Er zijn ook voedingssupplementen die specifiek worden ontwikkeld voor kinderen en adolescenten in volle groei om de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de cognitieve functies te ondersteunen. Ze kunnen zelfs worden aangeboden in de vorm van makkelijk te kauwen gommetjes of een drinkbare oplossing.

Wanneer er meerdere behoeften op het gebied van botgezondheid, immuniteit en de hersenfunctie samenkomen, kunnen DHA en EPA worden gecombineerd met vitamine D3.

Het belang van het evenwicht tussen de verschillende omega’s

Het evenwicht tussen de verschillende omega’s, met name omega 6, 9 en 3, is essentieel, omdat ze op elkaar inwerken en invloed hebben op ontstekingen, de immuniteit en cellulaire functies.

Voedingssupplementen met vetzuurcomplexen helpen dit evenwicht te behouden, dat niet altijd wordt bereikt door diëten. Ze kunnen koolzaadolie en visolie combineren of een veganistische formule op basis van zeewier en plankton bevatten.

Omega 7 en 3 kunnen ook een interessante synergie bieden door hun complementaire ontstekingsremmende werking: algemeen voor omega 3 en meer gericht op de huid en slijmvliezen voor omega 7.

In zeldzamere gevallen kan er een tekort aan omega 6 (linolzuur) optreden bij een zeer vetarm dieet of bij darmmalabsorptie. In dat geval kan suppletie in de vorm van bijvoorbeeld capsules met teunisbloemolie het tekort aanvullen.

Ontdek ons volledige gamma voor Vitaliteit & evenwicht tegen de beste prijzen in je online parafarmacie of in de winkel.