5 tips om de borstvoeding te vergemakkelijken

Er is niets beter voor je baby dan moedermelk. Maar soms zien moeders zich genoodzaakt om voor de leeftijd van 6 maanden te stoppen met borstvoeding, omdat ze te weinig melk hebben of moeilijkheden ondervinden bij het voeden. Medi-Market geeft je 5 tips om dat proces te vergemakkelijken.

(Over het algemeen hebben alle mama’s voldoende melk, slechts bij 5% van de bevolking is dat niet het geval)

Bereid je voor

Borstvoeding mag dan wel een natuurlijk fenomeen zijn, toch is het noodzakelijk om je goed voor te bereiden. Hoe doe je dat? Door gedurende je zwangerschap al de nodige informatie in te winnen, zowel bij je naasten als specialisten. Heel wat ziekenhuizen bieden bijv. lactatieconsultaties aan. Voor en na de bevalling zal een gespecialiseerde vroedvrouw je daarbij van de nodige info en tips voorzien.

Goede grip

Het is essentieel dat je baby een goede grip heeft op je borst om goed te kunnen drinken, maar ook om te vermijden dat je zelf pijn ervaart. Een slechte grip kan immers de tepels beschadigen. Het is ook belangrijk dat je het ritme en de noden van je baby leert kennen. Wees zeer aandachtig, dat zal je zeker helpen.

Pole position

De madonna-pose, de rugbybal, zittend, liggend … er bestaan tal van houdingen waarin je borstvoeding kan geven. Het is vooral belangrijk om een houding te vinden waarin jij en je baby zo comfortabel mogelijk zitten of liggen. Zo maak je van de borstvoeding een mooi moment dat echt een band schept.

Tegen de pijn

Doen je borsten pijn? Breng koude kompressen aan om zwelling te verminderen en masseer daarna je borsten. Masseer ze ook tijdens de borstvoeding, om de pijn zoveel mogelijk te verlichten. Laat na het voeden een beetje melk opdrogen op je tepels, want die heeft een hydraterende en ontstekingswerende werking, of breng een speciale crème aan om kloven te vermijden. Ook een douche kan helpen om je borsten te masseren en de druk wat te verlichten.

Calmosine Borstvoeding: de bondgenoot van de mama’s

Je kan de borstvoeding ook nog verder vergemakkelijken met Calmosine Borstvoeding. Dit voedingssupplement op basis van plantenextracten, biotine (vitamine B8) en magnesium werd ontwikkeld met de hulp van vroedvrouwen, om moeders te helpen om voldoende melk te produceren, maar ook om hun vermoeidheid te verminderen. Dankzij de 5 actieve stoffen, draagt het z’n steentje bij aan de borstvoeding en het fysieke en mentale welzijn van de moeders.

  • Passiebloem zorgt voor rust en ontspanning en vermindert gevoelens van nerveuze vermoeidheid.
  • Fenegriek stimuleert de melkproductie en helpt om ze in stand te houden.
  • Rozenbottels helpen bij vermoeidheid.
  • Biotine of vitamine B8 draagt bij aan het normale onderhoud van de huid en de slijmvliezen.
  • Magnesium vermindert vermoeidheid en draagt bij aan de normale werking van het zenuwstelsel.
  • Een onderzoek onder 60 moeders heeft zijn nut bevestigd: 9 op 10 moeders gaven aan tevreden te zijn van Calmosine Borstvoeding, vanaf de eerste week van de behandeling.

Borstvoeding lukt niet voor iedereen. Wil het ondanks de tips niet lukken of word je er alleen maar ongelukkig van? Voel je dan zeker niet schuldig.