Welk muggenwerend middel moet ik kiezen?

De larven kunnen maanden of zelfs jaren inactief blijven, maar zodra het warm wordt, komen de muggen weer tevoorschijn. Ben je dit jaar vastbesloten om je vakantie en avonden buiten niet te laten bederven? Medi-Market helpt je bij het kiezen van muggenwerende middelen uit een selectie van effectieve formules en handige formaten. Volg de gids!

Waarom jezelf beschermen tegen muggen?

Je kent het wel: de onaangename, soms intense jeuk veroorzaakt door een muggenbeet. Kinderen krabben aan de muggenbeten, wat leidt tot huidverwondingen die moeilijk te genezen zijn, vooral op vakantie, waar ze met zoutwater en zand in contact komen.

Nog zorgwekkender dan de vervelende jeuk is het feit dat muggen vectorinsecten zijn. Met andere woorden: als een mug een ziek persoon steekt, kan ze het virus overbrengen op andere mensen die ze steekt.

  • In de tropen wordt malaria overgedragen door de nachtmug Anopheles.
  • De nachtmug Culex (gewone mug) komt veel voor in Europa. In het Middellandse Zeegebied kan ze een infectie met het West-Nijlvirus overbrengen.
  • De dagmug Aedes, beter bekend als de tijgermug, verspreidt zich snel over Europa. Ze kan drager zijn van knokkelkoorts of chikungunya.

Jezelf beschermen tegen muggenbeten is de belangrijkste preventieve maatregel tegen deze verschillende ziekten.

Afweermiddelen

Naast andere maatregelen zoals het gebruik van klamboes, muggenvallen of muggenwerende kaarsen, kunnen muggenwerende huidproducten over het algemeen gebruikt worden vanaf de leeftijd van 6 maanden, wanneer dit nodig is (gebieden met een risico op ernstige ziekten).

Ze worden op de huid aangebracht en bevatten actieve bestanddelen die erom gekend zijn dat ze muggen zouden verdrijven. Niet te verwarren met insecticiden, die bedoeld zijn om muggen te doden en die nooit op de huid worden aangebracht.

Actieve bestanddelen

Muggenwerende middelen kunnen gebaseerd zijn op 4 effectieve moleculen, vaak gecombineerd:

  • DEET (N, N-diethyl-3-methylbenzamide), in een verhouding van 10 tot 50%, afhankelijk van de formulering en de leeftijd van de doelgroep
  • Picaridine of icaridine, 20-30% van de formule en pas vanaf twee jaar
  • PMD (citriodiol), een derivaat van een natuurlijke stof met een muntachtige geur, tot 20 of 30% gebruikt in afweermiddelen
  • IR3535 (ethylbutylacetylaminopropionaat), gebruikt als insectenwerend middel in een verhouding van 20 tot 35%, afhankelijk van de formule

Natuurlijke afweermiddelen zijn gebaseerd op een combinatie van citriodiol, een erkend insectenwerend middel gewonnen uit citroeneucalyptus, en andere essentiële oliën zoals geranium, gember, kruidnagel of citronella.

In tropische gebieden wordt de voorkeur gegeven aan formuleringen die rijk zijn aan DEET (50%) en die langdurige bescherming bieden tegen de Anopheles-mug, vector van malaria.

Sprays en rollers

Muggenwerende middelen zijn verkrijgbaar in sprayvorm: handig in gebruik en zonder risico op lekken. Kies vóór de leeftijd van 12 jaar een muggenwerende spray specifiek voor kinderen, met een textuur en samenstelling die hun gevoelige huid respecteert. Het voordeel van roll-on muggenwerende middelen is dat ze nauwkeurig kunnen worden aangebracht, waardoor ze ideaal zijn om kleine wondjes op de huid te vermijden. Met de muggenwerende roller kan je het product ook niet in je ogen krijgen. Het ideale formaat om je baby tegen muggen te beschermen!

Kalmerende producten

Preventie is essentieel om de overlast van muggen te voorkomen. Maar als de mug al heeft geprikt, hoe kan je dan de jeuk verlichten of je baby kalmeren? Naast muggenwerende middelen vind je bij Medi-Market ook kalmerende huidverzorgingsproducten om jeuk te verminderen en genezing te bevorderen na een insectenbeet of -steek.

Gebruiksaanwijzing

Kalmerende lotions zijn verkrijgbaar in de vorm van verzachtende crèmes die je met de hand aanbrengt. Ze zijn bedoeld om de huid te kalmeren en irritatie te verlichten, maar ook om de beschadigde huid te hydrateren en te herstellen.

De producten zijn verkrijgbaar in de vorm van kleine rollers of sticks en zijn gemakkelijk overal mee naartoe te nemen. Ze kunnen nauwkeurig op de muggenbeet worden aangebracht.

Formuleringen

Om effectief te zijn, bevat de verzachtende muggenwerende lotion actieve bestanddelen waarvan bekend is dat ze huidletsels verfrissen, hydrateren en genezen.  Ze kunnen minerale olie, aloë vera, kamille en verfrissende essentiële oliën zoals veldmunt en lavendel bevatten.

Ontdek ons volledige assortiment Muggenwerende en insectenwerende middelen aan de beste prijs bij je online parafarmacie of in de winkel.