Een insectenbeet? Zo moet je reageren!

Woman applying insect repellent against mosquito and tick on her leg during hike in nature. Skin protection against insect bite

De zomer brengt de zon met zich mee, maar ook vervelende kleine insecten die steken of bijten. Zo verzacht je de ongemakken van muggenbeten, wespensteken of andere insectenbeten.

Het eerste wat je moet doen nadat je gebeten of gestoken bent, is de beet ontsmetten. Als je gestoken werd door een mug, kan je wat anti-jeukcrème, zoals calmiderm 40g. Bij hevige jeuk of ernstige reacties, cortisonezalf aanbrengen. Probeer echter zeker niet te krabben, want zo kan de beet ontsteken.

Werd je gestoken door een wesp, bij of horzel? Verwijder de angel met een schoon pincet en zorg ervoor dat je het gifzakje niet breekt. Ontsmet de huid en breng ijs of een koud kompres aan rond de beet om de pijn te verlichting en de ontsteking te beperken. Breng daarna een antihistaminecrème aan.

Als je een teek ziet, verwijder hem dan met een tekenpincet dat je vindt in de parafarmacie. Zet de twee tangetjes rond de teek, zo dicht mogelijk tegen de huid. Trek er zachtjes aan, terwijl je draait, zodat de kop niet loskomt. Desinfecteer de beet en houd hem gedurende 1 maand in de gaten. Zie je een rode rand of kring verschijnen? Raadpleeg dan je dokter. Breng geen olie of een insectenwerend middel aan op de beet en verdoof de teek niet met alcohol of ether. De teek kan daardoor speeksel ophoesten, wat het risico op de overdracht van de ziekte van Lyme vergroot.

Allergie of ontsteking?

Wanneer een beet opzwelt, is het niet altijd makkelijk om te herkennen of het om een allergische reactie, dan wel een infectie gaat. Weet dat een allergie meestal onmiddellijk opspeelt, terwijl het 24 tot 48 uur duurt voor een infectie zich manifesteert.

De 3-in-1 oplossing? Calmiderm crème

Calmiderm crème bevordert het huidherstel, verzacht jeuk en verlicht irritaties zoals roodheden, schrammen, insecten- of plantenbeten, kleine zonnebrand, schade door zon of koude, droge of atopische huid, schrale handen en vermoeide voeten. Het geheim? De natuurlijke actieve ingrediënten, waaronder:

° Echte kamille, dat al duizenden jaren gebruikt wordt voor allerlei huidproblemen bij kinderen en volwassenen. Het is dan ook een uitzonderlijk herstellend middel voor de huid. Kamille is een ontstekingsremmer voor de huid, die bij uitwendig gebruik perfect is voor het verzachten van roodheden en het kalmeren van irritaties, huidontstekingen, zonnebrand en allergische reacties. De Wereldgezondheidsorganisatie keurt ook het therapeutisch gebruik ervan goed om ontstekingen van de huid en slijmvliezen te behandelen.

° Calendula officinalis, onze goede oude goudsbloem, heeft bij lokale toepassing een genezende en ontstekingsremmende werking. Het doet wonderen bij kleine huidproblemen. Goudsbloem is niet giftig en veroorzaakt geen allergische reacties, waardoor het een uitzonderlijk nuttig kruidenmiddel is voor baby’s en jonge kinderen.

° Menthol heeft ook een onmiddellijk verlichtend effect bij jeuk, en vormt daarom, in combinatie met deze twee planten, een doeltreffende oplossing voor de beheersing van de eerste acute huidklachten.

De verzachtende en herstellende formule van de Calmiderm crème mag vanaf de geboorte gebruikt worden.

Vind ons assortiment anti-muggen en insecten producten op medi-market, uw online parafarmacie.