Tips voor een goede tandhygiëne

Voor een mooie glimlach, maar vooral om je leven lang je tanden sterk en je tandvlees gezond te houden, moet je speciale aandacht besteden aan mondhygiëne. De juist handelingen en goede gewoonten moeten van jongs af aan worden toegepast. Welke fouten moet je vermijden op het gebied van mondgezondheid? Medi-Market adviseert en informeert je over de producten en accessoires die je nodig hebt voor een goede mondhygiëne.

Waarom is tandhygiëne zo belangrijk?

Je tanden verzorgen doe je in de eerste plaats om gaatjes, tandvleesontsteking en het loskomen van tanden door tandsteen te voorkomen.

Vanuit functioneel oogpunt is het behoud van gezonde tanden en tandvlees essentieel om goed te kunnen eten. De spijsvertering begint immers bij het kauwen!

Tot slot, vanuit esthetisch oogpunt, zorgt een goede tandhygiëne voor een stralende glimlach, met sterke witte tanden. Het nodige duwtje in de rug voor je zelfvertrouwen en sociale integratie.

Een gezond gebit is bovendien nauw verbonden met de algemene gezondheid van je lichaam. Tand- of tandvleesproblemen kunnen systemische ziekten in de hand werken. Zo zijn er verbanden aangetoond tussen mondgezondheid en hart- en vaatziekten, diabetes, de ziekte van Alzheimer en bepaalde vormen van kanker. Bij een parodontale infectie kan de aanwezigheid van pathogene orale bacteriën ook leiden tot ernstige longinfecties.

Je tandpasta kiezen

Ten minste twee keer per dag 2 minuten je tanden poetsen is essentieel voor een goede mondhygiëne. Je moet daarvoor dan wel de juiste tandpasta gebruiken.

Kies een tandpasta met fluoride om gaatjes te helpen voorkomen. Let op dat het fluoridegehalte is aangepast aan de leeftijd van de gebruiker:

  • 1000 tot 1500 ppm (of 100 tot 150 mg/100 g) voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar
  • 500 ppm (of 50 mg/100 g) vóór de leeftijd van 6 jaar

Kies vervolgens je tandpasta op basis van de problemen waar je mee te maken hebt:

Tandenborstel: handmatig of elektrisch?

Elektrische tandenborstels worden vaak geprezen om hun effectiviteit tegen tandplak. De roterende en oscillerende bewegingen van de borstel zorgen voor een goede gebitsreiniging. Maar als je te veel druk uitoefent, is de kans groot dat de tandvleesrand beschadigd raakt. Bovendien kunnen sommige mensen de trillingen moeilijk verdragen, waardoor ze een onaangenaam gekriebel voelen.

De manuele tandenborstel is nog lang niet uit de mode en wordt door tandartsen net zo effectief geacht, mits hij op de juiste manier wordt gebruikt. Je moet hem niet loodrecht, maar onder een hoek van 45° op de tanden plaatsen. Vervolgens moet je kleine bewegingen maken over het hele tandoppervlak. Vergeet daarbij niet de vaak verwaarloosde binnenkant van de achterste kiezen.

In ieder geval raden professionals nu aan om een zachte borstel te gebruiken om je tandvlees gezond te houden. En net zoals je een manuele tandenborstel regelmatig moet vervangen, moet je ook bij een elektrische tandenborstel ongeveer om de 3 maanden de borstels vervangen.

Het belang van flosdraad en interdentale ragers

Met conventioneel tandenpoetsen reinig je alleen de buitenkanten van de tanden. De interdentale ruimte is daarom de plek waar bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen en tandsteen zich kan vastzetten. Het is daarom van essentieel belang om je tandverzorgingsroutine aan te vullen met interdentale reiniging, met behulp van ragers of tandzijde.

Interdentale ragers zijn voor eenmalig gebruik.  Ze vormen een handig hulpmiddel voor het reinigen van de ruimten tussen de kiezen en zijn ook aanbevolen voor mensen met implantaten of orthodontische apparaten.

Flosdraad is geschikt voor smalle interdentale ruimten. Het is zeer effectief voor het reinigen van de subgingivale lijn zonder risico op letsel. De gewaxte textuur maakt het makkelijker om tussen zeer dicht op elkaar staande tanden te komen. Het kan gebruikt worden door kinderen vanaf ongeveer 10 jaar.

Mondspoelingen om je mondverzorgingsroutine compleet te maken

Mondwater is ook een goede aanvulling op tandenpoetsen en interdentaal reinigen. Je kan het elke dag gebruiken om je adem te verfrissen en de bacteriën te verwijderen waar je borstel niet bij kan.

Sommige mondspoelingen zijn speciaal samengesteld om tandsteen te bestrijden, gevoelige tanden te verlichten, glazuur te versterken of tanden witter te maken. Kies een complete formule voor 360°-mondhygiëne!

Ontdek al onze producten voor mondhygiëne aan de beste prijs bij je online parafarmacie of in de winkel.