Ons advies voor een betere nachtrust

Slaap is essentieel voor onze gezondheid en ons mentale evenwicht en speelt een doorslaggevende rol bij ziektepreventie en bij het streven naar prestaties. Net als voeding is slaap ook een van de pijlers van herstel. Maar wat moet je doen in geval van slaapproblemen? Medi-Market geeft je advies om elke nacht gemakkelijker in slaap te vallen en te genieten van een kwalitatieve nachtrust.

Goede gewoonten aannemen

Heb je last van lichte slapeloosheid, word je ’s nachts vaak wakker en heb je moeite om weer in slaap te geraken, of word je ’s ochtends moe wakker? Goede dagelijkse gewoonten kunnen deze problemen oplossen, op voorwaarde dat ze niet te wijten zijn aan andere factoren zoals slaapapneu.

  • Regelmatige bedtijden

Op regelmatige tijden naar bed gaan helpt je om snel in slaap te vallen en te genieten van een herstellende nachtrust. Het is een kwestie van je chronotype respecteren, gebaseerd op de tijd waarop je gewoonlijk opstaat en het aantal uren slaap dat je nodig hebt. Je ideale bedtijd zou dus net zo goed 21.30 uur als middernacht kunnen zijn, maar het belangrijkste is om er niet al te vaak van af te wijken.

  • Eet ‘s avonds niet te zwaar en niet te laat

Een moeilijke spijsvertering kan de slaapkwaliteit beïnvloeden, vooral omdat het de lichaamstemperatuur verhoogt. Het is daarom aan te raden om ’s avonds niet te veel of te vet te eten en vooral om je maaltijd ten minste 1,5 tot 2 uur voor het slapengaan te hebben genuttigd. Hoe zwaarder je maaltijd, hoe meer tijd je zou moeten laten tussen het eten en het slapengaan!

  • Vermijd stimulerende middelen

Het drinken van alcohol, koffie of thee, algemeen bekend als stimulerende middelen, kan de slaap verstoren. Vermijd koffie aan het einde van de dag. Als je een aperitief neemt, doe dat dan vroeg en drink water na het avondeten!

  • Gedimde verlichting

De hersenen worden gestimuleerd door helder licht. Het lichaam gaat van nature juist ontspannings- en slaaphormonen afscheiden wanneer het daglicht vermindert. Voor een goede nachtrust moet je daarom minstens 1 uur voor het slapengaan blootstelling aan schermen (vooral blauw licht) vermijden en de lichten in huis geleidelijk dimmen.

  • Een koele slaapkamer

In slaap vallen gaat gepaard met een daling van de lichaamstemperatuur. Dit lukt dan ook het beste in een omgeving die niet al te warm is! Geef de voorkeur aan een koele slaapkamer (maar niet té koud!), idealiter rond 18°C.

  • Het juiste beddengoed

Omdat we een derde van ons leven slapend doorbrengen, is het geen overbodige luxe om te investeren in goed beddengoed. Een verouderde of ongeschikte matras kan slaapstoornissen veroorzaken.

  • Doelgerichte voedingssupplementen

Je nachtrust kan aanzienlijk worden verbeterd met voedingssupplementen die je helpen om goed te slapen. Bij Medi-Market vind je een selectie van effectieve vitaminen, mineralen en complexen om snel in slaap te vallen en de slaapkwaliteit te bevorderen.

Vitaminen en mineralen voor een goede nachtrust

Supplementen met vitaminen en mineralen kunnen je helpen om beter te slapen. Voor een goede nachtrust kies je voor een cocktail van magnesium, vitamine D en vitamine B. Magnesium is aanbevolen voor stressbeheersing en verminderen van vermoeidheid. Vitamine D is betrokken bij het reguleren van het dag-en-nachtritme en de slaap-waakcyclus. Vitamine B6, B9 en B12 helpen bij het reguleren van stresshormonen (cortisol) en de productie van melatonine en serotonine.

Fytotherapie en slaapproblemen

Ook planten kunnen bijdragen aan een goede nachtrust. Tot de must-haves om te ontspannen en gemakkelijker in slaap te vallen behoren klaproos, passiebloem, valeriaan, hop, meidoorn en citroenmelisse.

Melatonine om gemakkelijker in slaap te vallen

Melatonine, een molecule die door onze hersenen wordt gesynthetiseerd, heeft een chronobiotische werking en een slaapverwekkend effect aan het einde van de dag, wanneer het lichtniveau daalt. Synthetische melatonine wordt voorgeschreven bij bepaalde vormen van slapeloosheid en tegen jetlag, maar is ook verkrijgbaar zonder voorschrift in doses van minder dan 2 mg. Meestal zijn het tabletten om door te slikken of zuigtabletten. Er bestaat echter ook melatonine in sprayvorm die je in je mond kan verstuiven.

Effectieve complexen voor een herstellende nachtrust

Medi-Market biedt voedingssupplementen die de effecten van melatonine combineren met die van vitaminen en planten om zo een goede nachtrust te bevorderen.

Kies voor melatonine- en vitamine-B-tabletten, een complex van melatonine en planten of een complete formule die de voordelen van melatonine, passiebloem en vitamine B6 combineert.

Een kuur kan je nachtrust bevorderen door je te helpen gemakkelijker in slaap te vallen, voldoende te slapen en een goede balans te vinden tussen de slaapfasen (diep, REM en licht).

Ontdek ons volledige assortiment nachtrust aan de beste prijs bij je online parafarmacie of in de winkel.