Je hebt ongetwijfeld al gehoord van matchathee: een mooi groen poeder dat veel voordelen zou leveren. Het behoort in feite tot de zogenaamde superfoods, naast spirulina, maca, chiazaad, acaibessen en aloë vera. Medi-Market vertelt je alles over de gezondheidsvoordelen van matcha.
Matcha komt uit Japan, maar bestond al in de 5e eeuw in China. Het wordt gemaakt van een theeplant waarvan de bladeren een paar seconden worden gestoomd en dan met een stenen molen tot een heel fijn poeder worden gemalen. Boeddhistische monniken gebruiken het al sinds de 12e eeuw en het staat sinds de 16e eeuw centraal in de Cha No Yu-ceremonie. Sinds 1835 wordt het traditioneel gemaakt met de bladeren van de tencha, een soort die in de schaduw gekweekt wordt op overdekte plantages. De streek Nishio, in het zuiden van het eiland Honshū, staat vooral bekend om de teelt van tencha.
Het groene poeder wordt gemengd met heet water en stevig geklopt om een gladde drank te bekomen. Eén theelepel poeder volstaat om 70 ml thee te zetten. In tegenstelling tot de infusietechniek kunnen bij matcha de theeblaadjes in hun geheel worden geconsumeerd.
Afhankelijk van de kwaliteit van het product kan je fijngemalen tencha puur in water drinken of verwerken in tal van bereidingen, als hoofd- of neveningrediënt:
Zo bekom je heerlijke bereidingen met een zeer interessant voedingsprofiel. De groene kleur geeft op natuurlijke wijze kleur aan je gerechten. Een kleine hoeveelheid volstaat om een heldere kleur te geven die niet vervaagt tijdens het koken. Er verandert dus niets aan de smaak van het voedsel.
Matcha dankt zijn reputatie als superfood aan zijn antioxiderende eigenschappen. Het is rijk aan catechinen, polyfenolen die celveroudering helpen voorkomen, en is dus ideaal om beginnende rimpels te bestrijden. Matcha beschermt het lichaam doeltreffend tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen dankzij de werking tegen oxidatieve stress. Daarom kan matcha eventueel ook helpen om bepaalde degeneratieve ziekten, met name cognitieve ziekten, te voorkomen.
Het gehalte aan bètacaroteen, een voorloper van vitamine A, helpt de ogen te beschermen tegen irriterende invloeden van buitenaf en zonnestralen.
Dit groene theepoeder laten we niet gewoon trekken, maar gaan we echt mengen met heet water. Omdat het hele blad wordt geconsumeerd, zijn de antioxiderende voordelen van matcha aanzienlijk groter dan die van groene thee die we laten trekken.
Het Japanse drankje wordt gebruikt als vetverbrander. De gecombineerde werking van cafeïne en catechinen op het metabolisme helpt een vetrijk dieet te compenseren. Het stimuleert het metabolisme en bevordert het lipolyseproces. Tijdens fysieke inspanning neemt de beschikbaarheid van vetzuren als energiebron toe.
Kwalitatieve matchathee draagt onrechtstreeks bij aan gewichtsverlies door het bevorderen van uitscheiding en de gunstige werking op het metabolisme.
Hoe hoger de kwaliteit, hoe meer voedingsvoordelen. De traditionele Japanse drank is namelijk rijk aan vitamine C en E, essentieel voor de goede werking van het immuunsysteem. Goed voor je energieniveau! In tegenstelling tot getrokken thee, levert matchathee ook vezels en eiwitten. Met meer dan 20 g eiwitten en bijna 40 g vezels per 100 g poeder is het meteen duidelijk waarom matcha wordt geclassificeerd als een superfood!
Wil je de voordelen van matcha zonder het te moeten drinken? Kies dan voor voedingssupplementen met dezelfde voordelen.
Net als wijnkenners en -liefhebbers zijn er ook matcha kenners en -liefhebbers. De terroir van herkomst van de planten heeft een grote invloed op de smaken. Er zijn ook verschillende soorten theeplanten, elk met hun eigen kenmerkende smaak.
We onderscheiden drie grote kwaliteitsklassen:
Door schaduwteelt kunnen planten een voedingsprofiel en hoogwaardige smaken ontwikkelen. Ze groeien minder snel. Om goed te gedijen, halen ze meer mineralen en voedingsstoffen uit de grond.
Ontdek ons volledige assortiment voeding aan de beste prijs bij je online parafarmacie of in de winkel.