Wat te doen bij haaruitval?

Elke haar heeft een levenscyclus die eindigt met uitvallen, gevolgd door de groei van een nieuwe haar. We spreken van alopecia wanneer deze levenscyclus is ingekort of de hergroei is vertraagd of zelfs gestopt. Dit kan leiden tot een aanzienlijk verlies van volume of zelfs kaalheid. Medi-Market geeft je een overzicht van de verschillende oplossingen, zowel in de cosmetica als in de voeding, die je kunnen helpen om haaruitval tegen te gaan.

De verschillende oorzaken

Hoofdhaar, net als lichaamshaar, vernieuwt zichzelf op natuurlijke wijze. Haaruitval of alopecia treedt op wanneer dit vernieuwingsproces niet goed functioneert, wat resulteert in versnelde haaruitval en/of vertraagde hergroei.

Verschillende factoren kunnen overmatige haaruitval veroorzaken. De levenscyclus van het haar wordt beïnvloed door hormonen, voeding, erfelijkheid, omgevingsfactoren en de algemene gezondheid van het lichaam.

Haaruitval kan diffuus of plaatselijk zijn, tijdelijk of langdurig. Bij mannen is kaalheid meestal te wijten aan de effecten van hormonen en genetische erfelijkheid.

Bij vrouwen variëren de oorzaken en kunnen ze verband houden met:

  • Hormonen: meestal na een bevalling en in de menopauze
  • Stress (fysiek of psychisch) en vermoeidheid
  • Een hoofdhuidaandoening (mycotische infectie, eczeem)
  • Vitamine- en mineralentekorten
  • Medicamenteuze behandelingen (met name chemotherapie)
  • Overmatig stylen: herhaaldelijk borstelen, broos worden door hitte, constant trekken door gevlochten haar of haar dat in een knot is gestyled

Naast het oplossen van de oorzaak van de alopecia, is het mogelijk om het haar te versterken, haaruitval te beperken en de hergroei te bevorderen met behulp van geschikte producten om lokaal aan te brengen of in te nemen.

Voedingssupplementen tegen haaruitval

Verschillende vitaminen en mineralen zijn essentieel voor het evenwicht van het haar en de hoofdhuid. De oplossing ligt dus in de eerste plaats op ons bord! Supplementen kunnen echter helpen om het haar weer dikker te maken en haaruitval te vertragen.

  • Biergist

Biergist staat bekend om zijn voordelen voor haar en nagels. Het bestaat uit proteïnen, sporenelementen en verschillende B-vitaminen en heeft voedende eigenschappen die zeer effectief zijn in de strijd tegen haaruitval.

  • Cystine

Het aminozuur cystine is betrokken bij de synthese van keratine, het belangrijkste eiwit waaruit haar bestaat. Neem 2 g per dag in combinatie met vitamine B6 om de hergroei van het haar te stimuleren en het weer veerkrachtig te maken.

  • Zink

Zink is essentieel voor de vernieuwing van huid en haar en wordt vaak gecombineerd met B-vitaminen om de haarcyclus te ondersteunen en versnelde haaruitval tegen te gaan. Alopecia, broos of dunner wordend haar en vroegtijdige vergrijzing van het haar zijn enkele van de symptomen van een zinktekort.

  • Biotine (B8)

Vitamine B8, oftewel biotine, draagt bij aan gezond haar. Het wordt aanbevolen bij haaruitval en vergrijzing als gevolg van een tekort.

Lotions, shampoos en conditioners tegen haaruitval

Om haaruitval te vertragen en hergroei te stimuleren, kun je ook gebruik maken van verzorgingsproducten die je lokaal aanbrengt.

Een behandeling tegen reactieve haaruitval in ampulvorm kan effectief zijn vanaf de eerste maand van gebruik. Je kunt dit combineren met een behandelende shampoo voor dagelijks gebruik om het haar te versterken, haaruitval te vertragen en haargroei te bevorderen.

Je kunt ook kiezen voor een versterkende conditioner die je aanbrengt na je gebruikelijke shampoo of na een gerichte behandeling tegen haaruitval. Het doel: de vitaliteit en kracht van het haar herstellen met respect voor de hoofdhuid.

Tot slot kunnen essentiële oliën helpen bij het oplossen van haarproblemen bij zowel mannen als vrouwen. De essentiële olie van rozemarijn cineole wordt traditioneel gebruikt om haarzakjes te stimuleren en haargroei te bevorderen.

Goede dagelijkse gewoonten voor gezond haar

Reactieve haaruitval en alopecia androgenetica zijn de meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij vrouwen.

Om het proces te stoppen, het haar te helpen teruggroeien of haaruitval te voorkomen, moet je een paar goede gewoonten aannemen:

  • Bescherm je haar door grondig te spoelen na het wassen en zacht te stylen
  • Eet evenwichtig om tekorten te voorkomen
  • Verzorg je hoofdhuid door haar niet voortdurend te verstikken onder petten of mutsen

Je vindt al onze voedingssupplementen tegen haaruitval aan de beste prijs bij je online parafarmacie of in de winkel.