Welke routine moet je volgen als je last hebt van acnepuistjes?

Acnepuistjesis meestal hormonaal, maar wordt ook beïnvloed door dagelijkse gewoonten: voeding, slaap, hydratatie en stressmanagement. Je moet een gezonde levensstijl combineren met een routine om bestaande letsels te behandelen, te voorkomen dat ze terugkomen en het risico op littekenvorming te beperken. Medi-Market geeft advies over de producten die je dagelijks of af en toe moet gebruiken om acne effectief te behandelen.

Dagelijkse routine tegen acne

Huid met neiging tot acne heeft dagelijks aandacht en verzorging nodig. Dit betekent elke ochtend en avond een routine volgen, maar ook regelmatig diepere huidverzorging aanbrengen, idealiter één keer per week.

Je kan je routine tegen acne aanvullen door af en toe gerichte producten te gebruiken, die ontworpen zijn om de genezing van een puistje te versnellen of vlekken veroorzaakt door acnelittekens te verminderen.

Ochtendroutine tegen acnepuistjes

Reiniging

Reinig je huid ’s ochtends zachtjes om onzuiverheden die zich ’s nachts hebben opgehoopt te verwijderen. Gebruik onder de douche een reinigingsgel die geschikt is voor vette huid, gevolgd door een gezichtslotion die geschikt is voor onzuivere huid.

Acnebehandeling

Breng eengeconcentreerde verzorging tegen onzuiverheden rechtstreeks aan op puistjes of probleemzones. Dit serum moet actieve ingrediënten bevatten zoals salicylzuur of niacinamide, die helpen om ontstekingen te verminderen en nieuwe puistjes te voorkomen.

Je kunt ook een corrigerende verzorging tegen onzuiverheden gebruiken, die bestaande puistjes resorbeert, het risico op puistjes en hyperpigmentatie vermindert, en tegelijkertijd de huid matteert en hydrateert zonder haar te irriteren.

Zonnebescherming

Ongeacht het seizoen, gebruik zonnebescherming voor de vette of acnegevoelige huid. Voelt licht aan en niet-comedogeen, en helpt het je huid te beschermen tegen UV-stralen, die littekens kunnen verergeren en acne kunnen doen opflakkeren.

Gezichtsverzorging ’s avonds

De avondroutine is cruciaal, want ’s avonds vindt de dieptereiniging plaats en breng je de huidverzorgingsproducten aan om onzuiverheden te behandelen en de huid ’s nachts te herstellen. Dit zijn de essentiële stappen:

Verwijderen van make-up

Verwijder alle sporen van make-up, overtollige talg en onzuiverheden die zich in de loop van de dag hebben opgehoopt (stof, vervuiling, transpiratie, enz.).

Gebruik hiervoor een zachte maar effectieve make-up remover, een micellaire reinigingsolie die de natuurlijke pH-waarde van je huid respecteert en make-up verwijdert, inclusief waterproof make-up.

Acnebehandeling

Na een goede reiniging met een diep reinigingsproduct is de huid klaar voor de behandeling tegen acne. Welke behandeling je kiest, hangt af van de ernst van de ontsteking. Bepaalde behandelingen kunnen worden voorgeschreven door een dermatoloog. Bij matige acne of incidentele puistjes kun je kiezen voor een peelingserum. De zuiverende werking helpt puistjes en mee-eters te voorkomen door de poriën te vernauwen en de huidtextuur te verfijnen.

Huidverzorgingsproducten met ingrediënten zoals salicylzuur, benzoylperoxide of retinol kunnen bijzonder effectief zijn. Of je kunt producten met zuren zoals glycolzuur of azelaïnezuur gebruiken om vlekken aan te pakken en de teint te verbeteren. Pas echter op dat je niet al deze actieve ingrediënten tegelijkertijd gebruikt.

Hydratatie

Hydratatie is essentieel voor het genezen van acne. Dit betekent veel water drinken, maar ook gerichte hydratatie voor het gezicht.

Breng een hydraterende crème aan om de onzuivere huid te kalmeren. Dit compenseert het uitdrogende effect van bepaalde behandelingen en helpt de huid soepel en in balans te houden.

Om uitdrogingslijntjes rond donkere kringen en kraaienpootjes te voorkomen, kies je voor een oogcontourverzorging. Breng deze aan als aanvulling op je hydraterende gezichtsverzorging om je ogen te ontspannen en te verhelderen.

Gericht verzorgingsproduct om acne te behandelen

Voor specifieke onzuiverheden of vlekken na acne kun je gerichte huidverzorgingsproducten gebruiken:

Wekelijkse routine tegen acne

Naast dagelijkse verzorging wordt eenmaal per week intensievere verzorging aanbevolen. Bijvoorbeeld een verhelderend masker om de huid te zuiveren, de poriën vrij te maken en de natuurlijke barrières te versterken. Deze wekelijkse verzorging helpt de huid helder te houden en het verschijnen van nieuwe puistjes te voorkomen.

Nu heb je een complete routine om puistjes, mee-eters, knobbeltjes en andere symptomen van acne op de korte en lange termijn te bestrijden!

Ontdek al onze producten tegen acne aan de beste prijs bij je online parafarmacie of in de winkel.