Hoe zorgt u dagelijks voor uw baby?

Van de geboorte tot 12 maanden leert u uw baby kennen. De hygiëne van uw baby vereist een constante en herhaalde zorg, van het badje tot het veelvuldig verschonen van de luiers. Welke producten en accessoires kunt u gebruiken voor een complete babyverzorgingsroutine? Medi-Market biedt u onmisbare informatie voor de dagelijkse zorg voor uw baby en voor zijn gezondheid.

Het toilet

Het badje is een speciaal moment voor contact met uw kind. Een moment van ultieme ontspanning, meestal aan het eind van de dag.

De watertemperatuur moet dicht bij de lichaamstemperatuur liggen, tussen 34 en 37°C.

Begin met het reinigen van het gezicht en de hals met water, daarna de handen, billetjes en geslachtsorganen met een zachte wasgel die speciaal ontwikkeld is voor de gevoelige babyhuid.

Als uw kind een droge huid heeft, kunt u een reinigende en voedende olie kiezen die gewoon in het badwater oplost, voor een milde reiniging.

Gebruik geen douchegel voor volwassenen, want de samenstelling daarvan is niet geschikt voor de huid of slijmvliezen van pasgeborenen.

Zorg ervoor dat u de huid van uw baby goed afdroogt, zonder te wrijven maar door zachtjes te deppen. Verwijder zorgvuldig het vocht in de plooien van de hals, lies, oksels en achter de oren!

Breng als laatste stap een hydraterende bodylotion aan om de huid van uw baby te beschermen tegen uitdroging.

Het haar

Het toilet is ook de gelegenheid om het haar van uw baby te wassen. Elke dag shampoo gebruiken is niet nodig. Twee keer per week is voldoende.

Kies een milde babyshampoo en maak zeer zachte bewegingen, zonder te wrijven.

In de eerste levensmaanden is het normaal dat de hoofdhuid van baby’s gele korstjes vertoont door seborroïsch eczeem. U kunt helpen om ze te verwijderen door een milde plantaardige of minerale olie aan te brengen. Laat deze een paar uur inwerken en gebruik dan een kam om de korstjes gemakkelijker te verwijderen.

De luierwissel

De luierwissel, de meest frequente verzorgingsroutine tijdens de eerste maanden van uw kind, vereist al uw aandacht.

Zorg ervoor dat u de luier verschoont zodra u merkt dat deze vol is, om roodheid te voorkomen.

Als de billen, de voorhuid van de jongen of de vulva van het meisje tekenen van irritatie vertonen, breng dan bij elke luierwissel een vette zalf aan. Deze zal de roodheid verzachten, de huid beschermen en het natuurlijke herstel ondersteunen.

Crèmes tegen luieruitslag kunnen paraffine, amandelolie en bijenwas bevatten, of zinkoxide, dat antibacteriële en beschermende eigenschappen heeft.

Tijdens het verschonen kunt u best het zitvlak van uw kind reinigen met een olie-kalk liniment of een reinigingslotion die niet hoeven te worden afgespoeld.

Vochtige doekjes zijn handig voor onderweg.

De neus, ogen en oren reinigen

Voor het reinigen van de neus en ogen van uw baby gebruikt u fysiologisch serum. Het is verpakt in individuele flacons om een steriel product te garanderen. Elke flacon is dus voor eenmalig gebruik!

Het regelmatig reinigen van de neusholtes is belangrijk om afscheidingen te verwijderen en verkoudheid of oorontsteking te voorkomen. Dit kan tijdens de luierwissel worden gedaan.  Leg uw baby op zijn zij om zijn neusje schoon te maken.

Voor de ogen kunt u een vochtig doekje gebruiken of fysiologisch serum op een wattenschijfje gieten.

Voor het reinigen van de oren mag u nooit een wattenstaafje gebruiken. Het gebruik van een vochtig washandje wordt aanbevolen. Vergeet ook niet om achter de oren te reinigen. Bij een droge huid kunt u een gezichtscrème aanbrengen die speciaal ontwikkeld is voor kinderen en baby’s.

De nageltjes van baby’s knippen

Wacht een paar dagen voordat u de nageltjes van een pasgeborene knipt, omdat ze in het begin aan de huid vastzitten. Als de nageltjes lang genoeg zijn en los genoeg van de huid zitten om geknipt te worden, kunt u een speciaal schaartje gebruiken. Het beste moment om de nageltjes te knippen is na het bad, omdat ze dan zachter zijn.

Nagelschaartjes zijn vaak te vinden in babyverzorgingskits, samen met een haarborsteltje, kammetje en thermometer.

Mond- en gebitshygiëne

Poets de tanden zodra het eerste tandje doorbreekt. Gebruik een tandenborstel met zacht haar. Voor de tandpasta kiest u een product voor jonge kinderen, dat minder fluor bevat.

Aarzel niet om uw kind vanaf 1 jaar mee te nemen naar de tandarts. Zo kunt u profiteren van de informatie en het advies van een professional.

Ontdek ons volledige Baby & Mama-assortiment tegen de beste prijs bij uw online parafarmacie of in de winkel.