Zwangerschap: hoe kan je er zeker van zijn dat je zwanger bent ?

Denk je dat je zwanger bent? Er zijn verschillende manieren om een zwangerschap te bevestigen.

Je bent misselijk, je regels blijven uit, je bent moe of je borsten zijn gevoeliger … Ben je misschien zwanger? Om helemaal zeker te zijn, kan je verschillende methodes gebruiken.

  • Zwangerschapstest: beschikbaar in de apotheek en parafarmacie. Het is een urinetest, zoals de test van Clearblue* met wekenindicator1. Deze test is de enige die even betrouwbaar is als een echografie om de duur van je zwangerschap te bepalen2.
  • Bloedtest: deze wordt verwerkt in een laboratorium, is 100% betrouwbaar en geeft je de kans om de duur van de zwangerschap te bepalen. Zowel bij urinetests als bloedonderzoeken gaat het erom dat het hormoon hCG (Humaan choriongonadotrofine), dat aanwezig is in het bloed en de urine van zwangere vrouwen, opgespoord wordt. Waarom? Omdat dit het hormoon is dat afgescheiden wordt door het bevruchte eitje wanneer het zich innestelt in de baarmoeder. Dit hormoon houdt het corpeus luteum (of ‘gele lichaam’) actief, zodat het progesteron en oestrogeen kan afscheiden tijdens de eerste drie à vier maanden van de zwangerschap.
  • Vaginaal onderzoek: een gynaecoloog kan ook met een vaginaal onderzoek bepalen of je al dan niet zwanger bent. Vanaf het begin van de zwangerschap wordt de baarmoeder immers al groter en verandert ze van vorm.
  • Echografie: de eerste echografie laat een dokter toe om de zwangerschap te bevestigen en bepaalde problemen, zoals een buitenbaarmoederlijke zwangerschap vast te stellen. Daarnaast kan je hiermee ook heel precies het begin van de zwangerschap en de uitgerekende bevallingsdatum bepalen.
  1. Weken na bevruchting afgebeeld op het scherm als 1-2, 2-3, 3+ weken (93% nauwkeurig). Uw huisarts baseert de zwangerschapsduur mogelijk op de eerste dag van uw laatste menstruatie, niet op de dag van de bevruchting. Accuracy of a home-based device for giving an early estimate of pregnancy duration compared with reference methods. Johnson, S.R. et al. Fertility & sterility Dec 2013 (Vol.100, Issue 6, pp 1635-1641.e1, DOI:10.1016/j.fertnsnert.2013.08.031)
  2. Overeenkomst van 97% met de daaropvolgende echo om de duur van de zwangerschap te bepalen. Resultaat gebaseerd op vergelijkend onderzoek uitgevoerd bij 52 vrouwen (conceptie vanaf 1 à 2 weken, 2 à 3 weken of 3 weken en meer) met de datering van de echografie.. Johnson et col. CMRO (2011) 27(2):393-401

*Dit is een medisch hulpmiddel, lees aandachtig de bijsluiter.