Welke voeding is belangrijk voor sporters?

Complexe koolhydraten en proteïnen zijn een belangrijk onderdeel van het voedingspatroon van sporters. Wij leggen uit waarom.

Doe je regelmatig aan sport? Ben je een echte atleet? Dan weet je dat je fysieke prestatie afhangt van heel wat verschillende factoren: techniek, je fysieke toestand, mentale toestand … en voeding! Sport vraagt immers heel wat energie van je lichaam, en die haal je natuurlijk uit voedingsstoffen. Naast een fysieke voorbereiding, is het dan ook belangrijk om je voedingspatroon aan te passen. Want de gevolgen van slechte voeding kunnen talrijk zijn: een slechtere prestatie, traag herstel, een verhoogd risico op blessures, gebrek aan energie …

Welke voeding kies je?

Sportievelingen kiezen dus best voor complexe koolhydraten die een lage bloedsuiker helpen voorkomen en je genoeg energie geven op lange termijn. Je vindt ze vooral in volkorenpasta, volkorenbrood of peulvruchten. Tegelijkertijd probeer je best wat minder vetten te eten, want door hun lange verteringstijd kunnen zij wel eens voor maagklachten zorgen. Daarnaast is ook hydratatie natuurlijk erg belangrijk en – zeker bij grote inspanningen – wordt er aangeraden om te drinken vóór je dorst krijgt. Tenslotte zorgen proteïnen – bij voorkeur de magere varianten – voor een stabiele energieproductie en dragen ze bij aan het onderhoud van je weefsels en spiervezels. Je vindt ze in gevogelte, vis, mager vlees of eieren.

Energieboost

Om aan de toegenomen behoeften van je lichaam te voldoen, kan het interessant zijn om je proteïneopname aan te vullen met proteïnepoeder. Behalve dat dat je van de nodige energie voorziet, helpt het je ook om je prestaties op hetzelfde niveau te houden tijdens trainingen en competities en om het risico op blessures te beperken. Om tegemoet te komen aan de vraag en noden van sporters, stelt STC Nutrition een productgamma voor op basis van natuurlijke eiwitten. Die worden verkregen door zachte extractietechnieken (filtering, drogen op lage temperatuur …), ze zijn niet gedenatureerd en bevatten de hoogst mogelijke biologische waarden. Bovendien heeft STC Nutrition Aminolise ontwikkeld, om de vertering en opname van proteïnen te verbeteren. Dat is een exclusieve combinatie van actieve stoffen die zorgt voor een betere spijsvertering (zonder gasontwikkeling of een opgeblazen gevoel) en een betere opname van aminozuren door je spieren. Zo kan je je prestaties verbeteren en ondertussen energiedipjes en blessures vermijden.

Plantaardige proteïne: het 100% plantaardige alternatief. 70% natuurlijke plantaardige proteïne (erwten, sojabonen, rijst).

Isolaat 100% puur: 80% van natuurlijke proteïne uit melkwei, verkregen door filtering.

Micellaire Caseïne: 80% proteïne met verlengde afgifte, waarvan 50% afkomstig van miccelaire caseïne.