Vitamine D: prioritair bij het kind

vitamine-D-prioritaire-enfant

Eén van de vitamines waar we in het bijzonder op moeten letten bij kinderen op elke leeftijd is vitamine D, dat essentieel is voor de binding van calcium in de botten.

Vele Belgische studies tonen immers dat de algemene bevolking (kinderen en volwassenen) een tekort aan vitamine D heeft of op de rand van een tekort is. Tekorten die hoogstwaarschijnlijk te maken hebben met het klimaat van ons land, dat te weinig zonlicht biedt en dus niet bevorderlijk is voor de productie van vitamine D door de huid gedurende het hele jaar.

Suppletie in de winter

Bij jonge kinderen tot de leeftijd van 5 jaar pleiten de aanbevelingen voor vitamine D-suppletie in de winterperiode en, beter nog, vanaf de herfst tot het einde van de lente. Deze aanbevelingen gelden ook in de puberteit voor adolescenten.
Aangezien kinderen, ongeacht hun leeftijd, ook calcium en zuivelproducten nodig hebben, kunnen we ook voor met vitamine D verrijkte zuivelproducten kiezen om de gezamenlijke inname van calcium en vitamine D te bevorderen. Twee belangrijke elementen bij kinderen en adolescenten, omdat ze hen in staat te stellen hun botkapitaal op te bouwen.

Ten slotte is een maaltijd overslaan of niet eten voor het slapengaan ook geen oplossing, want dat verstoort de slaapmechanismen ook!