UVA en UVB: wat is het verschil?

Cropped shot of a young woman posing with suntan lotion on her shoulder

Beide soorten ultraviolette stralen beschadigen de huid, maar niet op dezelfde manier. Wij leggen je graag uit waarom het belangrijk is om te kiezen voor een zonnecrème die beschermt tegen UVA en UVB.

We houden allemaal van de zon. En terecht, want omdat ze bijdraagt aan de synthese van vitamine D, is ze voor mensen werkelijk onmisbaar. En toch brengen zonnestralen ook onomkeerbare schade toe aan de huid. En er bestaan verschillende soorten van die stralen. UVC, de minst bekende soort, wordt tegen gehouden door de ozonlaag. In tegenstelling tot UVA en UVB die wel de aarde bereiken.

 UVA zorgt voor veroudering

95% van de stralen die de aarde bereiken, zijn UVA. Ze veroorzaken geen pijn, maar wel schade aan de opperhuid, want ze dringen diep door in de huid. Ze produceren vrije radicalen en kunnen je cellen aantasten, waardoor ze op lange termijn verantwoordelijk zijn voor huidveroudering, zonneallergie, pigmentvlekken en rimpels. Ze verhogen ook het risico op huidkanker. En omdat ze ook door glas en wolken komen, moet je je zelfs bij slecht weer tegen deze stralen beschermen.

 UVB doet je verbranden

Omdat deze stralen een kortere golflengte hebben, dringen ze minder diep door in je huid. Ze zijn verantwoordelijk voor zonneslagen (wat ook een soort ‘brandwonde’ is), voor een getinte huid en ze verhogen het risico op huidkanker.

 Dubbele bescherming

Het is dus belangrijk om voor een allround zonnecrème te kiezen, die je zowel tegen UVA- als UVB-straling beschermt. Zoals bijvoorbeeld Oenobiol Solaire Intensif Crème SPF50+ of SPF30. Deze zonnecrèmes bieden een hoge tot zeer hoge bescherming voor je gezicht. Dankzij het optimale evenwicht aan filters voor UVA en UVB, en een extra sterke bescherming tegen UVA, helpt deze crème je om de jeugdigheid van je huid te behouden. De Collageenbooster zorgt voor de stevigheid en elasticiteit van je huid. De LipoDefense-technologie, met antioxidanten, helpt om je te wapenen tegen vrije radicalen. Bovendien helpt Oenobiol Cosmétiques Solaire Intensif Crème SPF 50+ om pigmentvlekken te voorkomen. De hydraterende formule plakt niet, heeft een matterend effect zonder een vette laag achter te laten, past bij elk huidtype (inclusief een gevoelige huid) en is erg waterresistent. What else?

En om je bescherming helemaal af te maken, bereid je je huid voor op de zon met het Oenobiol Solaire Intensif voedingssupplement. Dat beschermt je cellen dankzij antioxidanten, die zorgen voor een egale en gebruinde huid. Er zijn 3 varianten, afhankelijk van jouw noden: Normale huid, Gevoelige huid of Antirimpel voor een oudere huid.