Vermoeidheid: hoe recupereer je het best?

conseils-anti-fatigue-vermoeidheid

Ben je net terug uit vakantie en alweer vermoeid? Dat is normaal. Of je nu kinderen hebt of niet, het begin van het schooljaar is altijd een drukke periode. Slaap, stress, sport, voeding, … We geven je enkele tips om in vorm te blijven, vermoeidheid te voorkomen en je energieniveau op te krikken.

Tip 1: Slapen, het beste middel tegen vermoeidheid

Dit is de belangrijkste maatregel om vermoeidheid te voorkomen. Elke nacht moet je voldoende lang slapen! De nood aan slaap verschilt van persoon tot persoon. Sommigen komen ruimschoots toe met 6 uur. Anderen kunnen niet zonder 9 uur slaap. Een goede raad: ga elke dag op een vast uur naar bed en sta ook steeds op hetzelfde uur op. Zo haal je gemakkelijker de uren slaap die jij nodig hebt.

Tip 2: Ontspan je

Stress put je uit, zeker als hij aansleept. Velen onder ons kunnen door stress heel moeilijk de slaap vatten. Als je je vermoeidheid de baas wil worden, moet je een kalme avond plannen. Vermijd sport en schakel je smartphone, tablet of computer minstens twee uur voor je gaat slapen uit. Zet liefst minstens één uur voor je naar bed gaat de televisie uit. Neem een bad. Lees. Mediteer. Of… ga voor een knuffel!

Tip 3: Beweeg en haal een frisse neus

Het klinkt tegenstrijdig, maar lichaamsbeweging helpt om vermoeidheid tegen te gaan. De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt 30 minuten fysieke activiteit per dag aan en 2 tot 3 maal sporten per week. Dat is een ideaal scenario. Indien dit niet mogelijk is, probeer dan om even buiten te komen en dagelijks een korte wandeling te maken.

Tip 4: Let op je voeding

We kunnen het niet genoeg herhalen: een gevarieerde en evenwichtige voeding is de sleutel tot een goede gezondheid! Bepaalde voedingsmiddelen beperk je ‘s avonds best omdat ze het slaapvatten belemmeren. Maar eet elke dag fruit en groenten, proteïnen, onverzadigde vetten (Omega 3) en volkorenproducten. Als je een tekort hebt aan mineralen (magnesium, ijzer,…) en/of vitaminen (B9, B12, D, PP,…), kan een kuur met voedingssupplementen je een flinke boost geven.