Home sweet home: thuis in een gezond huis

femme-detendue-bien-etre-maison

Warmte en vocht scheppen de ideale leefomstandigheden voor microben. In de herfst en winter blijven we echter wat vaker binnen, waar virussen en bacteriën welig tieren. We geven je alvast 3 tips om je huis of appartement gezond te houden.

Het is heus niet de kou die ons ziek maakt. Dat is de schuld van virussen en pathogene bacteriën. Hoewel we onze leefomgeving het hele jaar door met microben delen, zijn ze vooral in het koude seizoen talrijk aanwezig. Dat hoeft overigens niet te verbazen. Onze knusse, verwarmde en vochtige binnenruimten zijn als een paradijs voor microben. Hier volgen 3 eenvoudige tips om ze te bestrijden en te vermijden dat je ziek wordt.

Tip 1: elke dag goed verluchten

Het voornaamste ingrediënt voor een gezonde woning? Verse lucht! Zet in alle ruimten de ramen minstens 5 à 10 minuten per dag open. Doe dit ook als het koud is buiten. Maak je daarbij geen zorgen over de verwarming, want de ruimten warmen nadien snel weer op!

Tip 2: maak regelmatig schoon

Het is geen sinecure om te bepalen hoe vaak je moet schoonmaken. Je hoeft in elk geval heus niet als een bezetene te poetsen. We geven je enkele tips om de verspreiding van microben tegen te gaan.

  • Poets de eettafel en het keukenaanrecht na elke maaltijd.
  • Stofzuigen en afstoffen doe je best 1 keer per week.
  • Poets de vloer, wastafels en andere oppervlakken in keuken en badkamer minstens 1 keer om de 2 weken Maak bij voorkeur gebruik van antibacteriële producten.
  • Ververs het beddengoed en kussenslopen elders in huis eveneens om de 2 weken. Ben je allergisch voor huisstofmijt? Dan doe je dat best wekelijks.

Tip 3: gebruik etherische oliën

Een frisse geur in huis? Vergeet kamerparfum, geurkaarsen en luchtverfrissers met chemische geurstoffen! Maak liever gebruik van etherische oliën. Die zijn gezonder en natuurlijker. De meeste oliën hebben overigens een bewezen antivirale en antibacteriële werking. Bovendien vullen ze je woning met een subtiel parfum!

Verwarm de etherische oliën bij voorkeur niet. Maak liever gebruik van een verstuiver of een zuiverende spray.