Stop de emotionele kilo’s

halte-kilos-emotionnels

De emotionele kilo’s zijn de kilo’s die we gemakkelijker bijkomen wanneer we onder invloed van negatieve emoties eten.

Stress, angst, woede, verdriet en angst zouden dus een belangrijke invloed hebben op ons gedrag en op onze gewichtstoename of -afname.

Er bestaan nog maar weinig studies die het onderwerp hebben bestudeerd, maar een ervan bij meer dan 35.000 mensen, verschenen in april 2013 in de American Journal of Clinical Nutrition, toont dat 52% van de vrouwen en 20% van de mannen eten onder invloed van negatieve emoties. Deze studie toont echter ook aan dat het risico van overgewicht 5 keer groter is wanneer we meer vet of meer suikerhoudende voedingsmiddelen eten als troost!

Emotionele gewichtstoename

Wij weten hoezeer onze stemming onze voedingskeuzes kan sturen en de hoeveelheid voedsel die wij eten kan beïnvloeden!
Om deze impulsen en emotionele gewichtstoename te beheersen, is het verstandig om zich vragen te stellen over het gevoel van honger of zin dat we gewaarworden. Het eerste is fysiologisch coherent terwijl het tweede vaak tot de orde van de compensatie behoort.

Mannen zijn minder vatbaar voor voedingsemotionaliteit

Vrouwen (52%) die zich alleen, gedeprimeerd of gespannen voelen, zijn immers meer geneigd om te eten dan mannen die dezelfde negatieve emoties hebben (20%).

We stellen ook vast in deze studie dat bij vrouwen die al eerder diëten hebben gevolgd de vatbaarheid voor gewichtstoename groter is dan bij degenen die nooit een dieet hebben gevolgd. Terwijl er bij mannen geen invloed enkele bestaat tussen voedingsemotionaliteit en het feit van al dan niet een dieet te hebben gevolgd in het verleden!
Kortom, dames, laten we op onze hoede zijn voor de trek in voedsel die ons plaagt zodra er een klein grijs wolkje boven ons hangt. En als we in plaats daarvan eens gingen sporten?