Probiotica: goed voor de immuniteit van jouw baby?

probiotiques-probiotica-baby

Het gebruik van probiotica raakt ingeburgerd om jouw baby te helpen de aanvallen van de winter te bestrijden, sommige kunnen een positief effect hebben op de immuniteit.

De studies van probiotica hebben alleen betrekking op specifieke stammen onder bepaalde omstandigheden. Het onderzoek heeft de kwestie nog lang niet van alle kanten bekeken. We kunnen de resultaten van een probioticum dus niet extrapoleren naar een ander. En tot nu toe zijn nog maar weinig stammen daadwerkelijk onderzocht.

We krijgen echter steeds meer inzicht in de belangrijke rol die de darmflora kan spelen op het gebied van de immuniteit. Deze rol is ook vooral doorslaggevend in de eerste weken en de eerste maanden van het leven. Dat hij vervolgens heel wat minder belangrijk zou kunnen blijken.

Probiotica voor jouw baby?

Vandaag geven we pre- en probiotica aan baby’s om het spijsverteringsgemak te verbeteren en een optimale balans van hun immuniteit te bevorderen. En dat in de hoop om een hele reeks ziekten te voorkomen die later kunnen optreden. Zoals allergieën, diabetes, obesitas, hypertensie, ontstekingsziekten, auto-immuunziekten, enz.

Bij de huidige stand van de kennis moet het moment van het leven waarop het nemen van probiotica de meest positieve impact zal hebben nog worden bepaald. Dus beweren dat iedereen (en a fortiori kinderen) probiotica moet nemen om zijn weerstand te verbeteren en geen verkoudheden of infecties te ontwikkelen in de winter, is waarschijnlijk een beetje voorbarig.