Omega-3 en 6: de bondgenoten van je huid

Je huid trekt, jeukt, is ruw, rood of geïrriteerd? Dan heeft ze misschien wel last van winterse uitdroging.

De oorzaak? Koude, wind, kalk in het water, vervuiling, stress, vermoeidheid, maar ook voedingstekorten. Want de schoonheid van je huid begint ook vanbinnen. Om zijn barrièrefunctie te kunnen vervullen en de natuurlijke verdamping van water af te remmen, heeft de huid nood aan essentiële vetzuren, zoals omega-3 en 6.

Waar vind je ze?

Hoewel ze van nature aanwezig zijn in je huid, kan het organisme deze vetzuren niet zelf aanmaken. Je moet ze dus uit je voeding halen. Omega-6 is aanwezig in plantaardige olie (zonnebloem, borage, teunisbloem …). Ook omega-3 vinden we in bepaalde plantaardige oliën (koolzaad, lijnzaad, walnoot …), maar ook in vette vis (zalm, haring, makreel, sardines …). Omega-6 versterkt (FR: le ciment lipidique) de intercellulaire lipiden/het lipidecement terwijl omega-3 de microcirculatie faciliteert en ontstekingsremmend werkt. Bij een wijziging van het evenwicht tussen deze vetzuren, nemen we een verzwakking van de intercellulaire lipiden/het lipidecement waar, wat leidt tot een ontsteking die een droge huid en jeuk veroorzaakt.

Tekorten verhelpen

Voor een goede werking van het organisme zouden we ongeveer 2,5 g omega-3 per dag moeten consumeren, terwijl we gemiddeld slechts 1,2 g* verbruiken. Om dit tekort op te vangen, kan je een beroep doen op voedingssupplementen. De Elteans-capsules bieden een juist evenwicht tussen omega-3 en omega-6. Centraal bij deze formule staan biozalm (200 mg), die rijk is aan omega-3 en bijdraagt aan een betere microcirculatie, en omega-6 uit borage-olie (170 mg), dat de keratinisatie controleert. Je huid wordt gevoed en gehydrateerd, rode huid en jeuk nemen af.

Wist je dat?

De natuurlijke verdamping van water langs de huid bedraagt ongeveer 1 flesje water per dag (500 ml). (Bron: EFSA 2010)

Tips tegen een droge huid

Leg in je voeding, voedingssupplementen of cosmetica de nadruk op producten op basis van koudgeperste olie van eerste persing. Die garanderen een betere kwaliteit en een betere stabiliteit van de vetzuren.

 

  • Bronnen: ANSM 2011 en EFSA 2009.