Muggenbeten: hoe voorkom en behandel je ze?

femme-pulverise-anti-moustique-peau

In tropische landen kunnen sommige muggensoorten ernstige ziekten als malaria overdragen. In onze contreien hoef je echter niets te vrezen. Toch is er ‘s nachts niets zo storend als het gezoem van een mug. Hier zijn onze tips om ze uit de buurt te houden en de jeuk van muggenbeten te verzachten.

Tips om muggen op afstand te houden

Naast de warmte van lampen trekken vooral onze lichaamswarmte en -geur de muggen aan. Wie voor het slapengaan een lauwe douche neemt, slaat twee vliegen in een klap. Zo verfris je immers de huid en spoel je sporen van zweet en parfum weg.

Andere tips om muggenbeten te vermijden:

  • Slaap onder een muggennet en/of voorzie de ramen van een hor.
  • Draag bleke kledij die je lichaam goed bedekt. Donkere kleuren trekken namelijk muggen aan.
  • Plaats een ventilator in de buurt van je bed zodat muggen niet te dicht kunnen komen.
  • Geraniums, basilicum en citronella in de tuin of op het balkon houden muggen weg.

Antimuggenmiddeltjes

Tal van producten werken muggenwerend. Ze bestaan in uiteenlopende vormen:

  • sprays (voornamelijk op basis van etherische oliën), gels, lotions of crèmes om op stoffen of rechtstreeks op de huid aan te brengen;
  • antimuggentoestellen om ‘s nachts in het stopcontact te steken;
  • arm- of enkelbandjes.

Let wel: enkel muggenwerende middelen op basis van DEET, IR3535 of icaridine zijn efficiënt tegen tropische muggensoorten.

De jeuk van muggenbeten verzachten

Er bestaan rollers en crèmes om jeuk  te verzachten. Je kan op de muggenbeet ook een druppeltje etherische olie van spijklavendel of gel met aloë vera aanbrengen.

Wat huis-tuin-en-keukenmiddeltjes betreft, kan je met een ijsblokje de jeuk verzachten of met een wattenstaafje wat (natuur-, cider- of wijn-)azijn aanbrengen op de beet.