Luizen bestrijden: zo ga je te werk

femme-peigne-poux-cheveux-enfant

Alle kinderen kunnen met luizen af te rekenen krijgen. De luizen bestrijden vergt tijd, maar is helemaal zo moeilijk niet. Je hoeft gewoon de volgende stappen nauwgezet op te volgen.

Stap 1: Antiluizenshampoo

Was de haren eerst met een antiluizenshampoo. Er bestaan shampoos met en zonder pesticiden. Elke variant heeft voor- en nadelen. Je wisselt ze dus best af.

  • De efficiëntie van antiluizenshampoo met pesticiden is inmiddels bewezen. Ze dreigen de luizen echter resistenter te maken.
  • Antiluizenshampoo zonder pesticiden steunt daarentegen op een mechanische werking. De shampoo verstikt de luizen.

Er bestaat nog een andere, natuurlijke methode om de luizen te verstikken. Wrijf de haren in met olijfolie, pak ze in met vershoudfolie en laat een nachtje weken. Was de haren de volgende ochtend met je gebruikelijke shampoo.

Herhaal 7 à 10 dagen later, ongeacht of je voor een mechanische behandeling of een product met pesticiden koos.

Stap 2: Conditioner

Het gebruik van conditioner heeft een dubbele werking. Enerzijds vergemakkelijkt het product het kammen en dus het gebruik van de luizenkam.Anderzijds maakt het de haren gladder. De luizen kunnen zich bijgevolg minder gemakkelijk hechten en neten (de larven van luizen) kan je gemakkelijker verwijderen.

Stap 3: De luizenkam

Met behulp van een luizenkam kan je luizen en neten verwijderen. Kam haarlok per haarlok zorgvuldig boven de wastafel. Maak de kam schoon na elke keer doorhalen.

Gebruik de kam een maand lang elke dag om van de luizen en neten af te geraken.

Stap 4: De was doen

Luizen worden overgedragen via rechtstreeks contact of via textiel. Was het beddengoed, het badlinnen, mutsen, sjaals, jassen … en zelfs knuffels dus in de wasmachine op 60 °C.

Mag je bepaalde kledingstukken niet op 60 °C wassen? Stop ze dan 10 dagen lang in een hermetisch afgesloten plasticzak. Zo verstik je de luizen en neten. Was de kledij vervolgens op de aangegeven temperatuur.