Hoe behandel je zonnebrand?

Coup de soleil: nos conseils pour le soulager_ Zonnebrand: tips om het draaglijker te maken

Een zonnebrandcrème aanbrengen is de beste manier om je te beschermen tegen zonnebrand. Maar wat te doen als het kwaad is geschied? Hier vind je stap voor stap hoe je zonnebrand kunt behandelen en hoe je kunt voorkomen dat het erger wordt.     

1. Geen blootstelling meer

Het eerste wat je moet doen bij zonnebrand? Ervoor zorgen dat je niet meer wordt blootgesteld aan de ultraviolette straling type B (UVB) die de zonnebrand heeft veroorzaakt. Met andere woorden, gedaan met bruinen! In de schaduw gaan zitten of bruinen onder een parasol volstaat niet. Je moet ofwel naar binnen gaan ofwel de zonnebrand bedekken met een kledingstuk.

2. De huid afkoelen

Zonnebrand is ook echt verbranding. Behandel de huid net als een brandwonde en pas de ‘3×20’-regel toe. Laat water met een temperatuur van 20°C lopen op 20 cm van de verbrande zone, en dit gedurende 20 minuten. Doel: voorkomen dat de huidweefsels verder worden aantast.

3. Een crème aanbrengen

Het type crème dat op de zonnebrand moet worden aangebracht, hangt af van de ernst van de verbranding.

4. Drinken en in het oog houden

Het is belangrijk om veel water te drinken om uitdroging te voorkomen. Ook de lichaamstemperatuur moet in het oog worden gehouden, vooral bij kinderen. Bij koorts, hoofdpijn, duizeligheid en/of misselijkheid, moet je een arts raadplegen.

Zonnebrand verzorgen: en daarna?

Bedek de zonnebrand de volgende dagen met een katoenen of linnen kledingstuk met een lichte kleur. Vermijd blootstelling aan de zon.

Zonnebrand is niet alleen pijnlijk en lelijk, het kan ook gevaarlijk zijn. Herhaaldelijk verbranden, vooral in de kindertijd, verhoogt het risico op huidkanker. Vergeet dus niet om zonnebrandcrème te gebruiken!

Hier vind je alle zonneproducten van de Medi-Markt parafarmacie!