Hatsjoe! Zeg die allergische rhinitis vaarwel

Een neus die maar blijft lopen of tintelt, telkens weer moeten niezen, geïrriteerde of tranende ogen … daar is die allergische rhinitis weer!

De bomen staan in volle bloei, terwijl de neuzen verstopt raken. In de lente hebben veel mensen last van een allergische of seizoensgebonden rhinitis. Ook wel gekend als hooikoorts. Je ogen tranen en prikken, je neus loopt, raakt verstopt en je moet niezen. Al die symptomen zijn het resultaat van een abnormale sensitisatie en een te sterke reactie van je immuunsysteem op een allergene stof. In het geval van allergische rhinitis gaat het dan specifiek om pollen van berken, esdoorns en populieren.

Wanneer de pollen in contact komen met je ogen of luchtwegen, ervaart je immuunsysteem dit als een agressie, waarna het een onevenredige ontstekingsreactie in gang zet en histamine en andere ontstekingsstoffen afgeeft. Die zorgen op hun beurt voor de typische symptomen van een allergische rhinitis. Slecht nieuws: iedereen kan op eender welk moment last krijgen van allergische rhinitis. Maar er is ook goed nieuws: het kan ook zonder aanwijsbare reden weer verdwijnen.

Hoe los je het op?

Vandaag is desensibilisatie, of immunotherapie, de enige manier om allergische rhinitis te behandelen. Dat is een efficiënte behandeling, die helaas wel zo’n 3 tot 5 jaar in beslag neemt. In afwachting daarvan zijn er gelukkig wel enkele dingen die je kunt doen om de symptomen te verminderen:

  • Probeer wat minder naar buiten te gaan wanneer de pollen het meest aanwezig zijn in de lucht (van 8u tot 12u) of wanneer er veel wind is.
  • Houd de ramen gesloten. ‘s Avonds kan je ze wel openzetten om goed te verluchten.
  • Laat je was niet buiten drogen.
  • Was regelmatig je haar en je handen.
  • Check regelmatig de voorspellingen en probeer niet naar buiten te gaan tijdens pollenpieken.

Ook medicijnen zoals corticosteroïden en antihistaminica kunnen de last van een allergische rhinitis verlichten. En om een verstopte neus te ontstoppen, kan je Physiomer® Sinus Spray gebruiken. Deze spray belooft in 68% van de gevallen te helpen bij een verstopte of lopende neus en het niezen te verminderen. Hij kan gebruikt worden door volwassenen en kinderen vanaf 2 jaar. De formule bestaat uit 100% onverdund natuurlijk zeewater en zijn hypertonische concentratie van 22 g/l van minerale zouten vermindert neusverstopping dankzij het osmotische effect dat overtollig vocht verwijdert uit de neusslijmvliezen, slijmophopingen tegengaat en de neusholtes reinigt. Hij heeft geen verslavend effect en droogt niet uit, maar maakt de neus vrij van allergenen en ziekteverwekkende pathogenen, terwijl hij helpt om je te beschermen tegen infecties. Zo kan je snel weer van die heerlijke frisse lentelucht genieten!

*Strnad P et al., 2016 in Rev Laryngol Otol Rhinol. (80 patients, Nasal Index Score (NIS), 6 weeks period)