Haaruitval: hoe voorkom je het?

perte-cheveux-comment-faire-eviter_haaruitval-hoe-voorkomen

Zodra de herfst begint, gaat ons haar uitvallen. Hoe komt dat haaruitval? En wat kun je ertegen doen?

Heb je last van overvloedige haaruitval bij het wassen? Wist je dat het normaal is om per dag 50 tot 100 haren te verliezen? Diverse oorzaken kunnen echter leiden tot meer haarverlies. Hoe komt dat?

Bepaalde omstandigheden verzwakken je haar en verkorten de levenscyclus ervan. Je haren worden dan heel snel door nieuwe vervangen. Daardoor worden ze zwakker en groeien ze uiteindelijk niet meer aan.

Hoe ontstaat haarverlies?

Vaak wordt gezegd dat er een verband is tussen haaruitval en het begin van de herfstValt ons haar gewoon uit vanaf eind september, zoals de bladeren van de bomen? Het klopt in ieder geval dat weersveranderingen, zoals temperatuur, de intensiteit van het zonlicht en de frequentie van de regen, leiden tot meer haaruitval in het voor- en het najaar.

Daarnaast kent haaruitval nog andere oorzaken:

  • Vermoeidheid.
  • Stress.
  • Voedingstekorten.
  • Een slechte bloedsomloop.
  • Hormonale veranderingen, bijvoorbeeld bij zwangere vrouwen of na de bevalling, maar ook tijdens de menopauze.
  • Erfelijke factoren, vooral bij mannen (we spreken dan van ‘alopecia androgenetica’ of geleidelijk verlies van haar dat niet meer aangroeit).
  • Een ziekte.
  • Bepaalde medische behandelingen (chemotherapie).

Hoe voorkom je haaruitval?

Wat kun je doen om haaruitval te bestrijden? Het is belangrijk om de juiste verzorgingsproducten te gebruiken. Ze helpen om de normale levenscyclus van je haar in stand te houden, remmen haaruitval af en stimuleren tegelijk het begin van een nieuwe cyclus.

Welke shampoo kies je het best? Afhankelijk van je haartype en het soort haarverlies (occasioneel, reactief, hormonaal, erfelijk enz.) bestaan er shampooformules en ampullen voor haarmassage die vitaminen, mineralen en sporenelementen combineren met plantenextracten en aminozuren.

Overleg met je expert van Medi-Market in de winkel voor persoonlijk advies!

Daarnaast kun je ook vitaminen inschakelen tegen haaruitval. Een speciaal geformuleerde kuur met voedingssupplementen om haaruitval te stoppen en tegelijk de hergroei te stimuleren, is dé oplossing. Voedseltekorten, vooral van vitamine B, calcium, magnesium, ijzer en zink, hebben uiteraard ook een negatieve invloed op de gezondheid van je haar, en daar kun je op inwerken.

Ook essentiële oliën – denk aan gember, pompelmoes, rozemarijn, rozenhout, atlasceder en ylangylang – kunnen doeltreffend werken. Gebruik ze verdund in plantaardige olie, zoals wonderolie, of opgelost in je shampoo. De formule? Voeg 1 of 2 druppels etherische olie toe per theelepel plantaardige olie of dosis shampoo.

Bij wie kun je terecht als je haar blijft uitvallen? Als je haar langer dan drie maanden blijft uitvallen, kan advies van een dokter nuttig zijn om de precieze oorzaak te bepalen en op de juiste manier te reageren.