Examens: optimaliseer je prestatie!

Female student doing homework, view from above

De blok en examens zijn in zicht… We geven enkele tips die helpen om je concentratie te verhogen en je zelfvertrouwen op te krikken. Wedden dat je slaagt?

Tijdens de examens stellen we ons lichaam op de proef. Om honderden pagina’s te kunnen memoriseren in enkele weken tijd moet je dan ook in topvorm zijn, zowel mentaal als fysiek.

Een verscherpte concentratie en geheugen, je energieniveau en moraal op peil: dat zijn de ingrediënten voor een geslaagde blokperiode. Zijn er tips om dit te bekomen?

Examens: energie nodig?

Alleen met je energieniveau helemaal op peil kan je de blok en examens tot op het einde goed en gemotiveerd volhouden. Deze periode vreet namelijk energie! Voldoende slaap is heel belangrijk, en daarnaast ook gebalanceerde voeding. Tijdens de examenperiode heeft je brein extra nood aan een boost van energie. Dat haal je uit deegwaren, rijst, granen, groenten,…

Vergeet ten slotte ook niet om voldoende te drinken zodat je hersenen genoeg vocht krijgen. Minstens 1 liter per dag is de aanbevolen hoeveelheid.

Verbindingen tussen de hersenneuronen

Vetzuren zoals omega 3 stimuleren de hersenactiviteit en de aanmaak van verbindingen tussen neuronen. Die omega 3 haal je uit voeding zoals vette vis (zalm of sardines).

Mentale scherpzinnigheid wordt ook verhoogd door BDNF, een zenuw-stimulerend eiwit. Fysieke training bevordert de aanmaak van deze neutrofine. Sporten zorgt dus wel degelijk voor een gezonde geest in een gezond lichaam.

Concentratie en geheugen

Start de dag met een gezond ontbijt rijk aan proteïnen (kaas, eieren, ham) en geef zo een boost aan je concentratie. Zorg ook dat je voldoende magnesium binnenkrijgt, dat helpt bij het memoriseren.

Ook vitamines B1, B3 en C zijn hierbij een hulp. Haal ze uit fruit en groenten, of in gecomprimeerde vorm uit voedingssupplementen (tabletvorm).

Kalmte om goed te studeren

Stress vermindert de concentratie en daardoor ook het vermogen tot memoriseren. Blijf rustig en kalm met de hulp van voedingssupplementen op plantaardige basis of met koninginnebrei, bachbloesems (witte paardenkastanje of lariks) of homeopatische korrels (gelsemium).

Neem zeker voldoende pauze tussen het studeren door, en zorg af en toe voor verstrooiing om je geest vrij te maken.

 

Benieuwd naar nog meer tips voor een geslaagde blok? Lees dan zeker de zomereditie 2018 van ons magazine!