Bruinen: 5 misvattingen over de zon

femme-chapeau-parasol-soleil-ete

Wolken, parasols of een donkere huid zouden bescherming bieden tegen uv-stralen en een zonnesteek … Maar klopt dat wel? We onderscheiden de waarheid van de misvattingen over bruinen zodat je veilig van de zon kunt genieten!

1. Een gebruinde of getaande huid behoeft geen zonnecrème

FOUT! Uv-stralen zijn schadelijk voor alle huidtypes. Mensen die al gebruind zijn of een donkere huid hebben, ‘verbranden’ wel minder snel dan personen met een bleke huid. Dat neemt echter niet weg dat ze ook een zonnesteek kunnen oplopen. Of huidkanker.

Kortom, iedereen moet zich beschermen tegen de zon! Mensen met een bleke huid en kinderen moeten een zonnecrème met beschermingsfactor (SPF) 50 aanbrengen. Voor personen met een getaande of erg gebruinde huid volstaat SPF 30.

2. Zonnecrème houdt bruinen tegen

FOUT! Zonnecrème filtert een groot deel van de ultraviolette stralen (uv). Toch komen er nog genoeg door om de huid te doen bruinen. Bovendien zal ze langer bruin blijven.

3. Een zonnesteek verandert in gebruinde huid

FOUT! Bij een zonnesteek is de huid verbrand. De cellen van de opperhuid worden afgebroken. De huid zal dus niet bruinen, maar uitdrogen en vervellen! Reden te meer om ze te beschermen met een zonnecrème en te hydrateren met aftersun melk.

4. Onder een parasol is het onmogelijk om een zonnesteek op te lopen

FOUT! Natuurlijk is het beter om onder een parasol te zitten dan in de felle zon, maar die ‘bescherming’ is niet perfect.

De zonnestralen dringen immers door het doek van de parasol. Bovendien worden de uv-stralen op de grond, het zand, de zee of de sneeuw weerkaatst, waardoor ze je toch raken.

5. Bij bewolkt weer is het niet nodig om zonnecrème te gebruiken

FOUT! De wolken filteren slechts een deel van de zonnestralen. De uv-stralen die er toch doorkomen, volstaan om de huid te doen bruinen en te verbranden. Breng dus zeker zonnecrème aan, ook als het bewolkt is!