Bescherm je oren op de festivals!

public-concert-festival-musique-air

België is een festivalland, zeker in de zomer. Maar pas op, vanaf een bepaald geluidsniveau kan je gehoor permanente schade oplopen. Draag dus zeker gehoorbescherming of oordopjes om zorgeloos van een muzikale zomer te genieten en je oren te beschermen!

Tot over je oren in de decibels!

Rock, reggae, hiphop, elektronische muziek, jazz, klassiek… Op de Belgische zomerfestivals is er voor elk wat wils! Maar let op voor de oren!

Het maximaal toegelaten geluidsniveau op festivals is 85 decibel (dB). Hoewel de limiet over het algemeen gerespecteerd wordt, blijft het risico op gehoorschade bestaan. Ook de duur van de blootstelling telt mee en vormt een risico. Zeker als je verschillende uren of zelfs dagen na elkaar naar muziek van 85 dB luistert.

Tinnitus en gehoorverlies

Wat zijn de risico’s? Ten eerste is er tinnitus of oorsuizen. Dat zijn geluiden die je in je oor hoort, zelfs wanneer het stil is: fluiten, grommen, rinkelen enz. Tinnitus kan tijdelijk zijn (enkele uren tot dagen) of – erger nog – permanent. Dan wordt het als het ware een handicap.

Een regelmatige blootstelling aan hoge geluidsniveaus (meer dan 100 dB) kan ook leiden tot definitief gehoorverlies. Reden te meer dus om oordopjes te dragen als je naar een concert gaat. Zo kan je volop van de muziek genieten, terwijl de schadelijke geluiden gefilterd worden.

Een oordopje voor elk oor

Niet iedereen heeft dezelfde gehoorgang. Goede gehoorbescherming moet dus in de eerste plaats de goede omvang hebben. Een te grote of te kleine dop blijft immers niet goed zitten.

Bovendien is er ook de kwestie van materiaal, kleur, voorkeur en budget. Er bestaan doppen van schuim, silicone, schuim en silicone, met of zonder akoestische filter enz. Er bestaan ook gehoorbeschermers voor jonge kinderen.

Kies voor aangepaste gehoorbescherming in onze webwinkel.